Azyl v České republice hledají i ukrajinští Romové

17. březen 2022

Identity Prague pod vedením Petra Ščuky zavezla pomoc do Božičan na Sokolovsku, kde jsou ubytované romské ženy s dětmi.

Romští uprchlíci z Ukrajiny

První žena je z okolí Mukačeva, z ukrajinského Zakarpatí.

„Ať vám dá Bůh štěstí a sílu. Je to hezké, když si Romové pomáhají. Romové jsou dobří lidé, jeden druhého nenechá bez pomoci. Děkujeme všem Romům na Slovensku i v České republice.”

„Byl to strašný pocit”

„První den, kdy jsme se dozvěděli, že je válka, sledovali jsme televizi. Ten pocit byl strašný. Nemohli jsme spát. Báli jsme se o děti a o naše rodiny. Přemýšleli jsme, kam se schováme před bombardováním.”

„Děkujeme Bohu a našemu prezidentovi Zelenskému, že tak pevně brání Ukrajinu a stojí za svým národem.”

Romští uprchlíci z Ukrajiny

Zeptali jsem se ukrajinské Romky, jestli prezidenta Zelenského mají rádi?

„Máme ho moc rádi. On a jeho rodina zůstávají na Ukrajině. I naši muži zůstali na Ukrajině a bojují.”

„Prezident se chová k Romům slušně, oslovuje celý národ. Můj muž také bojuje za Ukrajinu. Zůstaly i moje sestry a starší bratr s rodinou.”

Ukrajinci jsou proti Romům

„Já jsem se vydala s dětmi na hranice. Štěstím bylo, že jsme se dostaly do autobusu, protože bylo místo jen pro 15 lidí.”

Spolu s paní Veronikou přijelo z Užhorodu 20 dětí a 8 dospělých. Jejich cestza nejprve vedla do brněnského hotelu, kde zůstali dva dny. Poté byli převezeni do Božičan na Sokolovsku.

Romští uprchlíci z Ukrajiny

Veroniku doprovází její dcera a vnoučata. Jak vypráví, stále je ve spojení se svojí sestrou. Říkala jí, že v Mukačevu slyšeli bombardování.

Paní Veronika dále vypráví jak začátkem února, v sedm hodin večer, přišli k jejich tábořišti mladí Ukrajinci. Začali kolem nich střílet. Mířili na nohy, přesto jednoho chlapce těžce zranili. Podle paní Veroniky jsou někteří z ukrajinské majority hodně proti Romům.

Spustit audio