Bazalkové pesto

Původ má v severní Itálii a jeho název je odvozený od slova pestare, což znamená tlouci nebo mlátit. Tradiční výroba klasického pesta totiž spočívá v rozetření bazalkových listů v mramorovém hmoždíři.

Budete potřebovat:

  • 10 stroužků česneku
  • 200 g piniových oříšků
  • 2-3 svazky čerstvé bazalky (asi 40-50 lístků)
  • 1 lžička hrubozrnné mořské soli
  • 6 lžiček sýru rozdrceného na jemno (nejlépe po 3 lžičkách sýrů parmazán a pecorino)
  • ¼ l olivového oleje

Postup:

  1. Česnek oloupeme a spolu s piniovými oříšky nasekáme nahrubo a rozmělníme v hmoždíři.
  2. Dáme do misky.
  3. Následně v hmoždíři rozmělníme sýr.
  4. Všechny přísady smícháme s olivovým olejem a vymícháme krémovou pastu.
  5. Pesto můžeme k těstovinám, k masům, do polévek nebo na topinky. 

Tip: Pesto můžeme připravit také v mixéru, nemělo by být příliš jemné.

Související

  • Bazalkové smoothie

    Recepty lidové medicíny často zmiňují bazalku. Léčivou sílu této aromatické rostliny můžete využít v smoothie. Z čeho jej připravit, poradila dietoložka Štěpánka Kutišová.

  • Bazalka – pro chuť na sex a proti nadýmání

    Je rostlinou uctívanou i proklínanou. Základem jejího názvu je řecké basileus neboli král. Podle legendy rostla namístě, kde svatý Konstantin a svatá Helena našli s...

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.