Bez bariér

18. červen 2003

Ve dnech 20.6.-22.6.2003 bude v Pardubicích probíhat XI. ročník národní abilympiády, letos významnější o to, že rok 2003 byl vyhlášen Mezinárodním rokem pro handicapové.

V rámci programu abilympiády chtějí České dráhy, a.s. slavnostně prezentovat a veřejnosti předat Pardubické hlavní nádraží jako zcela bezbariérové, ve kterém budou veškeré veřejnosti přístupné prostory a poskytované služby bezbarierově přístupné všem handicapovaným cestujícím.

Krásné roční úsilí řady železničářů z Pardubického kraje ve spolupráci se Státním fondem dopravní infrastruktury, Správou železniční dopravní cesty, s.o, Pardubickým krajem, Magistrátem Statutárního města Pardubice a řadou nadšenců, usilujících o MOBILITU PRO VŠECHNY, chceme zakončit slavnostním předáním a prezentací díla 21.6.2003 od 9.30 hodin na Pardubickém hlavním nádraží.

Na finančním krytí poslední stavby se podílí Státní fond dopravní infrastruktury částkou 8 milionů korun, České dráhy, a.s. částkou 1,5 milionu korun, Pardubický kraj a Magistrát statutárního města Pardubice po 200 tisících korunách. Z prostředků Pardubického kraje byla hrazena projektová dokumentace, za příspěvek Magistrátu Statutárního města Pardubice byla zakoupena zdvíhací plošina vozíků, k překonání výškového rozdílů mezi nástupištěm a železničním vagonem.

Poděkování patří všem protagonistům díla, které zajišťuje svobodu pohybu a zbouralo bariery. Zvláštní poděkování patří třem ženám, jichž velkou zásluhou je přivedení díla v jednoročním období do radostného konce - paní poslankyni Ing. Aleně Páralové, která se významně angažovala při zajišťování finančních prostředků, vedoucí odboru sociálních věcí Magistrátu Statutárního města Pardubice paní Mgr. Ivě Liedermanové, která s představiteli organizací vozíčkářů a nevidomých, aktivně spolupracovala radou i pomocí při odstraňování barier a vy-tváření informačního systému a paní ředitelce stavby Ing. Dagmar Bodlákové, která stavbu realizovala.

Nová podoba spojovacího tunelu s osvětlením a kamerovým systémem vytváří vynikající podmínky pro vznik galerie handicapovaných. Grand Statutárního města Pardubice se sponzorskými příspěvky významných pardubických stavebních firem- Chládek&Tintěra, a.s. a MIROS Dopravní stavby a.s. vytvářejí finanční základ pro její vybudování. První díla od dětí ze Speciální školy Svítání, o.p.s. budou moci spatřit návštěvníci již 21. června, první ucelená výstava by mohla být otevřena ke Dni železnice na konci měsíce září 2003.

autor: ŠVE
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka