Bláznivá Viktorka z Babičky se narodila v Červené Hoře. Stojí za to, vypravit se tam na výlet

1. červen 2017

Kdybyste se chtěli vydat na výlet po místech, která zmiňuje ve svém díle Božena Němcová, vaše cesta by určitě vedla i do Červené Hory. Narodila se tam Viktorie Židová, předobraz bláznivé Viktroky z Babičky. Obcí prochází modrá turistická značka ve směru Červený Kostelec - Slatinský mlýn.

Dominantou podhorské vesničky je architektonicky velmi zajímavá kaple Panny Marie z 18. století, která je zrekonstruovaná a k tomu přibyl i nový obecní znak a prapor.

A to je dost důvodů, uspořádat u příležitosti jejich vysvěcení obecní slavnost. Na okno obecního úřadu v Červené Hoře s mikrofonem zaklepala redaktorka Romana Pacáková právě v okamžiku vrcholících příprav.

Čtěte také

Nezávislý starosta obce Bronislav Zajíc si na ni ale přesto ochotně udělal čas, ukázal nový obecní znak i prapor, vysvětlil, co z heraldického hlediska znamenají použité barvy a symboly, zmínil zříceninu kdysi významného hradu Červená Hora a zašli i ke zmíněné kapličce, která se bude v sobotu 3. června 2017 znovu světit a spolu s ní symboly obce.

Starosta obce Červená Hora Bronislav Zajíc s obecním znakem

Kaple Panny Marie byla postavena roku 1830, stojí hned u silnice a je nepřehlédnutelnou dominantou obce. Dostala před rokem novou šindelovou krytinu a tím byla dokončena její celková rekonstrukce. Je čistě vybílená i obílená, takže pod košatou lípou září na dálku, radost pohledět.

Na slavnost v Červené Hoře se těší nejen její současní obyvatelé, ale i rodáci, kteří dnes už žijí jinde. A tak součástí oslav bude jejich sraz. Ne všechny se ale podařilo kontaktovat, tak kdybyste k nim snad náhodou patřili, rovnou si pište do kalendáře - sobota 3. června 2017.

Po obřadu svěcení kapličky a symbolů obce bude slavnostně zasazena lípa u hasičské zbrojnice a pak už bude na hřišti následovat kulturní program a zábava až do pozdních nočních hodin.

autor: jou
Spustit audio