BLOG: Bez konce... a čekání je u konce

9. červenec 2009

Karlovarský festival už se přehoupl do druhé poloviny a možná si dovolím použít slovo naštěstí. Sedací ústrojí už je v pořádku - nastal totiž každoroční stav necitlivosti. Stále náročnější je ale souboj se spánkem. Zatím vycházím z této bitvy naštěstí vítězně, ale zítra si do kinosálu vezmu na F-baru raději sirky do očí. Nebudu ale naříkat, s tou únavou jsme tady asi všichni podobně. Včera si někdo na zemi v hlavním sále krásně a nahlas pochrupoval a dnes v podvečer jedna postarší paní po mé pravici také poněkud podezřele oddechovala.

Bohužel jsem si nevychutnal ranní film Okamžik vzkříšení, který promítali v Thermalu. Zaprvé jsem přes nějakého obra neviděl na titulky a volná místa kolem jeho hlavy obratně vykrýval kolega o dvě řady přede mnou. Film byl ale v angličtině a tak mnohem nepříjemnější bylo, že mě po chvíli začalo štípat v nose a začalo se ošívat i pár lidí kolem. Nejprve jsem se zastyděl, zda nelibá vůně náhodou nepřichází od mých nohou (při neustálém přebíhání, dešti a vlhku by se něco takového mohlo za jistých okolností přihodit), ovšem chyba lávky - přímo přede mnou seděl batůžkář, který asi přijel už v pátek a od té doby se myl akorát v dešti. Čeho je moc, toho je příliš. A každý undeground má své hranice. Alespoň pokud je s vámi v sále dalších několik stovek lidí.

Když jsme u těch lidí v sále - podle reakcí na internetu a v kavárnách je letos snad každý návštěvník nespokojený. Lístky sehnat nelze, všechno zaberou trapní VIP, partneři a novináři, systém je nespravedlivý, atd., atd. Pravdou zůstává, že většina lidí se na své vyhlídnuté filmy nedostane. Ovšem pravidla jsou stejná pro všechny, každý může v 6:59:59 poslat rezervační smsku nebo od 6:00 stát ve frontě před pokladnou. Lepší systém ale zatím nikdo nevymyslel, takhle to prostě ve Varech chodí. Pokud chce někdo festival skromnější, bezproblémový, měl by vyrazit třeba do Zlína nebo Uherského Hradiště. Vary jsou prostě "áčkový" festival, na který jezdí filmaři, hvězdy a novináři z celého světa. A z vlastní zkušenosti mohu potvrdit, že místa pro novináře či film industry na každou projekci obsadí na poslední chvíli pěkná řádka batůžkářů. Hlavně klid a především žádné hádky v sálech.

Na závěr zahrajeme na veselejší notu. Chorvatský režisér Vinko Brešan ve středu představil svůj soutěžní snímek Bez konce. Film, který se dotýká válečné minulosti, zapůsobil na uvadlé karlovarské publikum jako svěží vítr a během titulků se tleskalo, pískalo, dupalo a znovu tleskalo. Příjemně překvapený režisér měl poté plné ruce práce s fanoušky, kteří žádali o fotografie a podpisy. Po dnešku mohu s klidným svědomím prohlásit: Ano, hlavní soutěž 44. ročníku má svého favorita. Je to film Bez konce.


Dnešní minirecenze:

Okamžik vzkříšení (2008, USA)
sekce Otevřené oči
Dusivé až absurdní drama o tom, jak koncentrační tábory ničily nejen lidské osudy, ale lidské duše, a to pořádně do hloubky. V hlavní roli se představí výtečný Jeff Goldblum, kterého jsem v podobné roli ještě neviděl. Festivalová záležitost slušné kvality.
Hodnocení: 5,5/10

Černá ovce (2009, Mexiko)
Hlavní soutěžní sekce
Mexický snímek o lásce a přátelství, o snech a odvaze, je vyprávěný zajímavým způsobem, nabízí jeden trochu nečekaný zvrat, ale jinak mu schází trochu větší hloubka emocí a kvalitnější herecké výkony by rozhodně také nebyly na škodu.
Hodnocení: 6/10

Bez konce (2008, Chorvatsko)
Hlavní soutěžní sekce
Vynikající chorvatská záležitost o mladém válečném veteránovi, který se snaží vyrovnat se svou minulostí a to poněkud neobvyklým způsobem. Film příjemně plyne a řeknu to jednoduše: dobře se na něj kouká. Navíc rozhodně pobaví, několikrát kinosál dokonce tleskal, na druhou stranu ale nechybí působivé okamžiky k zamyšlení.
Hodnocení: 8,5/10

autor: HRI
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.