BLOG: Krev a křišťálový glóbus

6. červenec 2009

Dnes si pro nás Karlovy Vary připravily nádherný den - sluníčko, příjemné letní teploty a po dešti ani památky. Toho využil i režisér Juraj Jakubisko, tedy spíše jeho paní Deana Horváthová. Pár se nechal odvést ke zlatnictví přímo na kolonádě, a zatímco znuděný Juraj si u Audiny povídal s řidičem, Deana vybírala, a vybírala... až nakonec vítězoslavně s obrovským úsměvem a o něco menší taškou s novým úlovkem vyběhla ven. Ale to jen tak na okraj, funkci bulvárního novináře, které zajímá především koho pustili a nepustili na VIP večírek, rád přenechám někomu jinému.

V Karlových Varech ale není k hnutí, už sem prosím nikdo nejezděte, protože lázeňské centrum a okolí hotelu Thermal se proměnilo v jednu nekonečnou frontu. Přesun kolonádou je psychicky i fyzicky náročný sport, k tomu si nikde nesednete a že byste chtěli něco k jídlu a pití? Zapomeňte. Stometrová fronta na přímém poledním slunci vám vezme chuť.

K příjemným dnešním zážitkům ale patří rozhovor s "Válečkem" Markem Ebenem, kterého jsem vyrušil po natáčení Festivalových vteřin. A tak mě potom napadlo, kolik takových vteřin volna pro sebe Marek Eben v průběhu má. To máte Vteřiny, Plovárnu, uvádění filmů, slavnostní zahájení a zakončení - ale už takhle zvládnul 13 ročníků, tohle je jeho 14.

Už od samotného začátku festivalu jsem se těšil na Wrestlera od mého oblíbence Darrena Aronofskyho. Po humbuku, který tenhle snímek se zhýralým navrátilcem Mickeym Rourkem vyvolal v Benátkách a na Oscarech, jsem očekával, že Wrestler by mohl být jedním z vrcholů festivalu. Bohužel se tak nestalo. Mistrovsky odvedená Aronofskyho práce jednoduše nestačí. I Mickey Rourke byl vynikající, ale bohužel mi u příběhu scházela větší hloubka, trochu větší pitvání vztahů a emocí, a hlavně - nemám rád násilí, a dlouhé scény chlapů v elasťákách, kteří si v ringu rozbíjejí o hlavy židle, skleněné tabule a nahazují se na ostnatý drát, mi nedělaly moc dobře. Ale pokud wrestling milujete, určitě neváhejte.

Hodně jsem čekal také od soutěžního snímku Villa Amalia, ale naštval jsem se ještě dřív, než jsem se dostal do sálu. Kvůli příjezdu herecké hvězdy Isabelle Huppertové byly všechny přístupové cesty do kina uzavřeny, ovšem z plánovaných pěti minut se stalo minut dvacet a tak ve chvíli, kdy mělo promítání začínat, ještě nebyla v sále ani noha. Ale všechno dopadlo, a tak mohlo duo Bartoška - Zaoralová pozvat Huppertovou na pódium a předat jí křišťálový glóbus za mimořádný přínos filmu. A velký sál byl na nohou a nadšeně aplaudoval. Tím ale příjemné zážitky skončily - kolegové novináři možná budou chrlit slova nadšení, ale Villa Amalia byl film, který mě nijak nezaujal. Snažil jsem se k němu celou dobu najít cestu, ale když už jsem ji měl na dosah, zase mi utekl někam do ztracena. Jestli tenhle film vyhraje, tak už sem příští rok nejedu... a nebo možná ano (po loňské zkušenosti s Tulpanem nebudu raději nic slibovat).


Dnešní minirecenze:

Teza (2008, Etiopie)
sekce Horizonty
Film se soustředí na to, jak osudy jednotlivců i celé země ovlivňuje politická situace, jak se lidé danému režimu přizpůsobují i jaký devastující vliv má na jejich kulturu. Působivý a dojemný snímek, i když možná trochu roztahaný. Za srdce vzal, ale na včerejší Dar neměl.
Hodnocení: 5,5/10

Wrestler (2008, USA)
sekce Horizonty
Vynikající Mickey Rourke pod režijním vedením zkušeného Darrena Aronofskyho. Chápe, proč se o něm tolik mluvilo. Ale z mého pohledu mu scházelo trochu více hloubky a méně scén z ringu by neuškodilo. Kvalitní film, ale Requiem za sen to není.
Hodnocení: 7/10

Villa Amalia (2008, Francie)
Hlavní soutěžní sekce
Žena středního věku nachytá svého partnera s jinou a rozhodne se, že svůj dosavadní život hodí za hlavu - kompletně. Od pevné linky přes bankovní účet po oblečení a nakonec i klavír. Režisér natočil zajímavé putování hlavní hrdinky, ale snímek jakoby hned v úvodu nastolil myšlenku, kterou dále nerozvíjel.
Hodnocení: 3/10

autor: HRI
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.