Bolest hlavy netrápí jen vás. Trpí jí asi desetina populace. Co je a co není migréna? Jak jí čelit?

4. červenec 2019

Migréna je chronické onemocnění charakteristické opakovanými středně těžkými až silnými bolestmi hlavy často doprovázenými řadou příznaků souvisejících s autonomní nervovou soustavou. Slovo je odvozeno z řečtiny z výrazu hemikrania, „bolest jedné strany hlavy“, tvořeného slovy hemi, „polovina“ a kranion, „lebka“.

Klinické studie jsou šancí, jak se dostat k moderní léčbě dříve, než začne být lék běžně používán

Blanka Malá a MUDr. Ladislav Pazdera ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

MUDr. Ladislav Pazdera z Vestra Clinics v Rychnově nad Kněžnou v naší radioporadně na téma: co jsou klinické studie a jak se jich zúčastnit? Jak vzniká nový lék?

MUDr. Ladislav Pazdera v naší radioporadně na téma migréna. Zajímavá osobnost je hostem radioporadny Českého rozhlasu Hradec Králové každý všední den po 11. hodině.

Bolest hlavy je u migrény typicky unilaterální (postihující jen jednu polovinu hlavy), je pulsující povahy a trvá od 2 do 72 hodin. Může se projevovat symptomy jako nevolnost, zvracení, fotofobie (zvýšená citlivost na světlo) nebo fonofobie (zvýšená citlivost na zvuk); fyzická aktivita bolest obvykle ještě zhoršuje.

Až jedna třetina osob trpících migrénou vnímá auru - jde o přechodnou zrakovou, senzorickou, jazykovou či motorickou poruchu signalizující brzký nástup bolestí hlavy.

Migréna

Má se za to, že migrény vznikají v důsledku kombinace environmentálních a genetických faktorů. Přibližně dvě třetiny případů se v rodinách dědí.

Svou roli může hrát rovněž kolísající hladina hormonů - před začátkem puberty migréna postihuje běžněji chlapce než dívky, v dospělosti se však objevuje až dvakrát či třikrát častěji u žen než u mužů. Náchylnost k migrénám se obvykle snižuje během těhotenství.

Pocit závrati zažil snad každý z nás. Poruchy rovnováhy jsou v naší populaci častým problémem

Závrať, bolest hlavy, migréna, mrtvice, cévní mozková příhoda. Ilustrační foto

MUDr. Maja Stříteská  v naší radioporadně na téma: poruchy rovnováhy. Jaké mohou být příčiny závratí, jejich diagnostika a léčba.

Přesné mechanismy migrény nejsou známy, má se však za to, že se jedná o neurovaskulární poruchu. Hlavní teorie o vzniku migrény souvisí se zvýšenou vzrušivostí mozkové kůry a abnormální funkcí neuronů zodpovědných za vnímání bolesti, nacházejících se v trojklaném nervu v mozkovém kmeni.

V iniciální fázi léčby se doporučují jednoduchá analgetika, jako je například ibuprofen a paracetamol proti bolestem hlavy, a antiemetika proti nevolnosti; svou roli hraje i vyhýbání se spouštěcím faktorům. Specifické látky, jako například triptany nebo ergotaminy, lze použít u osob, u nichž jsou jednoduchá analgetika neúčinná.

Obecně migrénou v určitém okamžiku života trpí více než 10 % populace

Migréna se typicky projevuje přechodnou opakující se silnou bolestí hlavy spojenou se symptomy autonomní nervové soustavy. Prudkost, trvání a četnost záchvatů je proměnlivá. Migréna trvající déle než 72 hodin je označována pojmem status migrenosus.

mozek

Při záchvatu migrény mnozí vyhledávají tmavou a tichou místnost.

S migrénou je spojována řada psychologických onemocnění, včetně deprese, úzkosti a bipolární afektivní poruchy.

Preventivní léčebné postupy při migréně zahrnují léky, výživové doplňky, úpravy životního stylu a operativní zákroky.

MUDr. Ladislav Pazdera ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Preventivní opatření jsou doporučována těm, kdo trpí bolestmi hlavy častěji než dva dny v týdnu, nesnášejí léky užívané k léčbě akutních záchvatů migrény nebo těm, u nichž lze záchvaty migrény jen těžko kontrolovat.

Cílem je snížit frekvenci, bolestivost nebo dobu trvání migrény a zvýšit účinnost akutní terapie. Dalším záměrem prevence je zabránit bolestem hlavy z nadužívání léků. Jde o běžný problém, který může vyústit v každodenní chronické bolesti hlavy.

Léky k preventivní léčbě migrény jsou považovány za účinné, pokud snižují frekvenci nebo závažnost migrenózních záchvatů nejméně o 50 procent.

Celou radioporadnu s MUDr. Ladislavem Pazderou na téma migréna si můžete poslechnout v našem audio-archivu:

autoři: Blanka Malá , baj
Spustit audio

Související