Boty všech druhů a jak se o ně starat

Překvapil vás déšť a máte mokré boty? Nejlépe vyschnou, když do nich nasypete oves, hrách nebo horké pecky z třešní. Ty vlhkost vsáknou a kůže se nescvrkne.

Skvrny od sněhu odstraníte z bot tak, že je budete potírat cibulí nebo petrolejem. Aby boty nepromokly, natřete vršek ricinovým olejem a podrážku lněným.

Třeba lakovaná obuv nemá moc ráda zimu. Nezmatní, když ji obujete chvíli před tím, než jdete ven, aby se zahřála. Po upotřebení lakovky ošetřete rozkrojenou cibulí nebo mlékem. Nikdy ne krémem na boty, lesk by utrpěl.

A ještě holínky. Ty zůstanou dlouho pěkné, potíráte-li je kůží ze slaniny. Myjte je jen studenou vodou, protože teplá voda je zbaví lesku.

autor: Iva Hüttnerová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.