Brambory zapečené s mletým masem a brokolicí

Nakoukněte s námi do kuchyně rozhlasových posluchačů. Za dnešní recept děkujeme paní Míle z Moravan u Brna. 

„Vzhledem k tomu, že často chystám jídlo pro šest strávníků, vyhovují mi rychlé recepty. Posílám tedy jeden takový, který je u nás velmi oblíbený. Je to recept na brambory zapečené s mletým masem a brokolicí,“ píše paní Míla.

Budete potřebovat:

  • 1 kg brambor
  • 500 g mletého masa
  • 100 g anglické slaniny
  • 150 g sýru
  • 2 vejce
  • 1 ks brokolice
  • 2 lžičky majoránky
  • cibuli
  • česnek
  • sůl
  • pepř

Postup:

  1. Brambory oloupeme, nakrájíme na kostky a uvaříme v osolené vodě doměkka.
  2. Růžičky brokolice spaříme vroucí vodou.
  3. Rozpálíme pánev a na troše oleje orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli a slaninu.
  4. Poté přidáme mleté maso, osolíme a opepříme.
  5. Směs zamícháme a přidáme k ní rozetřený česnek s majoránkou.
  6. Opékáme, až je maso hotové. Na dno zapékací mísy vymazané tukem dáme polovinu brambor.
  7. Na ně dáme vrstvu směsi z pánve a také brokolici.
  8. Zbytek brambor ušťoucháme a smícháme se žloutky a sněhem z bílků.
  9. Můžeme osolit.
  10. Tuto bramborovou kaši dáme na brokolici a navrch posypeme strouhaným sýrem.
  11. Pečeme asi třičtvrtě hodiny na 170 °C.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.