Budoucnost společnosti Vodovody a kanalizace

12. říjen 2004

Pardubičtí zastupitelé dnes budou opět jednají o budoucnosti společnosti Vodovody a kanalizace. Na svém mimořádném jednání rozhodují o tom, zda koupí od Aliachemu čistírnu odpadních vod a zda umožní vstup zahraniční společnosti Veolia. Pardubická radnice chce pro VAK strategického partnera především kvůli získání peněz na nákup čistírny. Stávající vlastník - společnosti Aliachem - totiž nabízí městu čističku za 490 milionů korun a další peníze bude třeba na rekonstrukci. Zastupitelé před dnešním jednáním navštívili čistírnu a absolvovali i seminář k této problematice - další podrobnosti doplnil náměstek primátora Jiří Razskazov.

"Je to jednoduché, zastupitelstvo sobě klade otázku, zda má VAK koupit čistírnu, nebo zda-li ji má koupit město a jak získat prostředky na nákup této čistírny. Představenstvo předložilo alternativu o rozdělení podniku na provozní a majtekovou část, kde majetková by zůstala pořád majetkem obcí. Rozdělením by jsme získali peníze na nákup čistírny."

Čistička odpadních vod
autor: ba
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.