Bylinkové knedlíky
Klasické české knedlíky jako přílohu zná každý. Chcete je trochu ozvláštnit? Zkuste přidat posekané zelené rostlinky a muškátový květ. Recept na bylinkové knedlíky nabízí kulinář Petr Stupka.
- 6 rohlíků
- 300 gramů hrubé mouky
- 2 až 3 vejce
- 200 mililitrů mléka
- 1/2 sáčku prášku do pečiva
- směs sekaných zelených bylinek
- muškátový květ
- sůl
- 60 gramů másla
Z mléka, vajec a hrubé mouky připravte řidší těstíčko. Přiměřeně ho osolte, přidejte muškátový květ a posekané bylinky lehce zapěněné na másle.
Pak vmíchejte prášek do pečiva a na kostičky krájené rohlíky. Jen krátce vše zamíchejte a tvořte knedlíky.
Vařte v osolené vodě podle velikosti 12 až 15 minut za občasného promíchání. Pak vyndejte nejprve jen jeden knedlík na zkoušku.
Vařené knedlíky roztrhněte dvěma vidličkami, aby se z vnitřku uvolnila horkost, která by mohla těsto svařit na hutnou nedobrou hmotu. Povrch knedlíků potřete máslem.
Podávejte k libovolné omáčce i pečeni, vyzkoušejte například s koprovou omáčkou a vařeným vejcem nebo s houbovou omáčkou.
Související
-
Vinařský hovězí guláš
Jižní Morava je vinný kraj, a to se projevuje i v receptu na hovězí guláš, který odsud pochází. Jako inspiraci pro všední i sváteční vaření ho nabízí kulinář Petr Stupka.
-
Oravská vepřová pečeně
Recept na pečeni, které se také říká oravské maso, nabízí kulinář Petr Stupka. Příprava je snadná a vepřová krkovice pečená spolu se zelím, cibulí a slaninou chutná skvěle.
-
Jarní kopřivová omáčka
Mladé kopřivy jsou plné vitaminů a jiných blahodárných látek, navíc je můžete snadno natrhat na mnoha místech. Přidejte je do bramboráku, omelety, nádivky a zkuste omáčku.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.