Carnegie Hall byla splněný sen. Asi osmkrát jsem šel okolo a přál si to, říká zpěvák Pavel Vítek

17. červen 2024

Jeho vystoupení se neobejdou bez hitů jako Má svůj den nebo Mám rád vůni tvý kůže, nicméně sólovou dráhu teď omezil. Jezdí s uskupením 4 Tenoři a nedávno s nimi vystoupil v legendární Carnegie Hall.

Koncem května Pavel Vítek vystoupil s uskupením 4 Tenoři v legendární Carnegie Hall a ještě je plný zážitků. „Jsem zpátky fyzicky, ale v myšlenkách i vzpomínkách stále v Carnegie – to bylo něco jako splnění našeho dětského snu. Byl jsem v New Yorku asi osmkrát a vždycky, když jsem kolem té budovy chodil, jsem si říkal, jak by bylo krásné si tam zazpívat.“

Jejich koncert byl beznadějně vyprodaný, publikum je odměnilo takovými ovacemi, že se na pódium vraceli celkem čtyřikrát. „Hodně jsme se věnovali fanouškům a do Carnegie Hall máme zase pozvání, což nebývá zvykem.“

Se 4 Tenory natočil už dvě alba a chystají se točit další. „Říká se, že třetí album bývá klíčové. Takže jdeme do studia a budeme nahrávat,“ těší se zpěvák.

4 Tenoři

K sólové dráze se někdy vrátím

Pavel Vítek je původně především herec. Vystudoval DAMU, ale přišla nabídka nazpívat písničku Má svůj den, z které se stal megahit. „Pak se to rozjelo úplně jinam, takže na herectví nebyl čas.“ Herecké i pěvecké zkušenosti ale zúročil v muzikálech Dracula, Bídníci, Mamma Mia!, Pomáda, Fantom opery, Noc na Karlštejně nebo Ples upírů, kde byl za postavu profesora nominován na Cenu Thálie.

Na sólový zpěv už mu tak moc času nezbývá. „Oslavil jsem životní jubileum v Lucerně, a pak jsem to omezil. Určitě jsem zpívání nepověsil na hřebík, vystupuju pořád. Třeba teď jezdíme s Humoriádou na cestách Českého rozhlasu.“

Pavel Vítek s Humoriádou na cestách obstarává hudební část

Hudební kavárna Pavla Vítka

Kromě toho v Českém rozhlase moderuje nový pořad Hudební kavárna, kam si zve kolegy z branže. A přestože většinu z nich dobře zná, přípravu nepodceňuje. „Chci o každém hostu prozradit něco, co ještě posluchači neslyšeli nebo něco z hudebního zákulisí. A to musím vědět, co ten člověk nazpíval nebo složil. A chci, aby to vypadalo, jako že si povídáme někde na kafi, což se myslím daří.“ Mezi hosty tak už byla například Petra Janů nebo kolega ze 4 Tenorů Jan Kříž.

„Se 4 Tenory mě to všechno moc baví, ale ke své sólové dráze se určitě někdy vrátím. S klukama je mi moc fajn, v autě strávíme mnoho hodin a kolikrát je sranda. A vždycky se spolu domluvíme.“ A protože má blízko ke Karlštejnu, kde už léta bydlí a je tam neopakovatelná atmosféra, oslaví tam se 4 Tenory jejich 250. koncert.

Alex Mynářová a Pavel Vítek

Jak se postupuje, aby český interpret nebo skupina mohla účinkovat v Carnegie Hall? Jak vybírali repertoár? Co se jim stalo za problém s kostýmy? Kdo přišel s nápadem na Hudební kavárnu? Poslechněte si v pořadu Alex a host.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.