ČD dluží opravnám

22. říjen 2002

Bolavým problémem s kterým se potýkají železniční opravny jsou v současné době nesplacené pohledávky ze strany Českých drah. Akciová společnost ČMKS - Lokomotivy v České Třebové, kterou vlastní ČMKS Holding není výjimkou. České dráhy dluží více jak devadesát milionů korun v rámci celého holdingu. Podrobnosti má připraveny Jiří Flídr.

S fakturami po termínu splatnosti se tady potýkají již několik let. Jenom v loňském roce musela Konsolidační agentura převzít závazky v hodnotě řádově několik desítek milionů korun, které ČD za opravy železničních vozidel holdingu dlužily. Letos je situace podobná. Proto se opravárenské podniky sdružily a chtějí podle ředitele akciové společnosti ČMKS Lokomotivy řešit problém koncepčně.

Co se postupu týká tak závěry sekce jsou takové, že bude požadavek na odkoupení všech dluhů Českých drah Konsolidační agenturou v plném rozsahu a příprava na přechod ČD na akciovou společnost, kde bude žádost aby byla vytvořena rezerva prostředků na Ministerstvu dopravy a spojů k úhradě závazků státu, které vzniknou po 1.1. 2003. V nejbližších dnech bude vlastně ze strany sekce železničního opravárenství vytvářen tlak v Parlamentu ČR, tak na úrovni Ministerstva dopravy a spojů, aby tato situace byla řešena koncepčně a nikoliv krátkodobým řešením jako se stalo na jaře v letošním roce, kdy se odkoupily pohledávky Českých drah Konsolidační agentura ve výši 480 milionů korun a dneska je ta situace stejná a prakticky ten dluh je dvojnásobný a v současné době pro celý železniční opravárenství se pohybuje na úrovni jedné miliardy korun.

O situaci ohledně nesplacených pohledávek pravidelně jednají i s odboráři, kteří se obávají možných dopadů . V minulých letech museli kvůli nesplaceným fakturám a malému počtu zakázek snížit počet zaměstanců. Nyní tato situace podle ředitele Rudolfa Sýkory nehrozí.

V současné době se samozřejmě potýkáme s nedostatkem finančních prostředků. Řekl bych, že je to pozice, kdy jsme skutečně na hraně. Zatím však nepředpokládáme, že bychom v této situaci měli propouštět některé ze zaměstnanců.

Opravárenské podniky očekávají změny k lepšímu od transformace Českých drah na akciovou společnost.

Vše bude samozřejmě záviset na postupu jednak Českých drah a Ministerstva dopravy, jak se podaří ta situace rychle vyřešit. Zda bude vlastně provedeno řešení s Konsolidační agenturou a podle toho se bude odvíjet další vývoj.

autor: FLY
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka