Celerová pomazánka s nivou
Naší hlavní ingrediencí dnes bude celer. Možná jste jím, stejně jako mnozí další, v dětství opovrhovali. V našem jídelníčku by ale rozhodně chybět neměl. Chutnou a pro mnohé schůdnou variantou, jak ho do něj zařadit, jsou určitě právě pomazánky.
V dávných kulturách byl celer symbolem smutku a smrti. Zasvěcen bohům podsvětí, pojídán na pohřebních hostinách a ve věncích pokládán na hroby. Ve středověku už se ale používal do polévek, pod hovězí pečeni nebo také do salátu.
V Evropě se začal pěstovat až po třicetileté válce a v Česku je známý asi od 17. století. Celer pak působí protizánětlivě a močopudně, povzbuzuje chuť k jídlu, pomáhá při revmatu a má také příznivý vliv na snižování hladiny cukru v krvi. Kromě zmiňovaných pomazánek se z něj dají připravit také saláty, dipy nebo dezerty.
Na pomazánku budete potřebovat:
- 100 g másla
- 200 g nivy
- 150 g syrového celeru
- sůl
- pepř
- bylinky
Postup:
- Celer nastrouháme hodně najemno a smícháme s utřenou nivou.
- Dále vmícháme máslo a dochutíme solí a pepřem.
- Až máme pomazánku dostatečně hladkou, můžeme vmíchat i bylinky.
- Vhodné jsou například pažitka, petržel nebo tymián.
- Následně podáváme s pečivem.
Tip: Pokud byste chtěli zkusit variantu bez pečiva, můžete celerovou pomazánku natírat na kolečka mrkve nebo okurky. A protože niva i celer dávají pomazánce výraznou chuť, vhodná je pak například také jako náplň do rajčat.
Související
-
Tvarohová pomazánka s červenou řepou
V pravidelné rubrice Apetýtu přinášíme recept na tvarohovou pomazánku.
-
Česneková pomazánka s tymiánem a brusinkami
Česnek je sice společensky opovrhovaný pro své typické aroma, ale v kuchyni je rozhodně nepostradatelný.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka