Celníci a policie vážili na D11 kamiony a dodávky, polovina byla přetížená

8. prosinec 2015

Masivní kontrolu kamionů a dodávek si na pondělí připravili policisté spolu s celníky na královéhradecké dálnici D11. U řidičů kontrolovali například to, jestli mají v pořádku doklady nebo jestli dodržují povinné přestávky. U vozidel je zajímal technický stav a také to, jestli nejezdí přetížené. Překročení limitů odhalila mobilní váha u více než poloviny kamionů a dodávek.

„Z deseti zkontrolovaných zvážených vozů jich bylo šest přetížených, zatím se ukládaly pokuty do 2000 korun,“ říká Martina Kolinská z Celního úřadu pro Královéhradecký kraj.

„Má to hlavně preventivní charakter z bezpečnostních důvodů, protože přetížené vozidlo nejenom ničí silnici, ale může dojít i k dopravní nehodě,“ vysvětluje.

Do pondělní akce se zapojily desítky policistů. Kontrolním stanovištěm se stalo uzavřené dálniční odpočívadlo před sjezdem na Opatovice nad Labem.

„Na dálnici jezdí hlídky, které vytipují vozidlo ke kontrole, přivedou ho sem a zde provedeme kontrolu,“ popisuje vedoucí oddělení silničního dohledu hradecké krajské policie Vladimír Košťál.

Kontrola bývá hodně důkladná. Za hodinu tak celníci s policií prověří zhruba deset kamionů.

„U řidičů se kontrolují doklady potřebné k provozu a řízení vozidla, což je zelená karta – doklad o pojištění, doklad o registraci vozidla, řidičský průkaz. Dále se u kamionů kontrolují sociální předpisy pro nákladní dopravu, ze kterých zjistíme, jestli řidiči dodržují předepsané pauzy,“ vyjmenovává Košťál.

Řidiči se nevěnují řízení

Policie do akce nasadila také neoznačený autobus, který umožňuje nenápadně zkontrolovat, jestli se řidiči nákladních aut věnují řízení. Odhalil 11 přestupků.

„Většinou se jednalo o to, že řidič v ruce držel mobil nebo radiostanici, dále například jeden řidič komunikoval skrze počítač a několik dalších nemělo za jízdy použité bezpečnostní pásy,“ dodává Jan Čížkovský z hradecké krajské policie.

V podobných kontrolách budou policisté i celníci pokračovat i v dalších dnech.

Kontrola kamionů a dodávek na dálnici D11
autoři: ova , sib
Spustit audio