Cenu 1. června získá novinářka Petruška Šustrová

5. květen 2006

Prestižní plzeňskou Cenu 1. června získá za dlouholetou novinářskou práci Petruška Šustrová. Cenu uděluje město od roku 1993 lidem, kteří přispěli k prosazení hodnot demokracie, svobody a spravedlnosti a obhajovali lidská práva a svobody. Osmapadesátiletá novinářka si ji převezme 1. června na slavnostním zasedání zastupitelstva.

Jak řekl novinářům náměstek plzeňského primátora Vladimír Duchek, paní Šustrová se aktivně podílí na prosazování demokracie a dodržování lidských práv v ČR a v zemích, kde jsou tyto principy trvale porušovány. Ve své žurnalistické, filmové a překladatelské tvorbě zprostředkovává politické i společenské problémy v postkomunistických státech. Disidentům a opozici v zemích jako je Kuba a Bělorusko umožňuje svobodně vyjádřit jejich politické názory. Šustrová je signatářkou Charty 77. Jako novinářka a překladatelka působí od roku 1992. Před listopadem 1989 psala pro samizdatový a exilový tisk.

Petruška Šustrová

Ocenění uděluje Plzeň od roku 1993 na památku událostí 1 . června 1953 (Dne prvního zvonění), kdy se Plzeňané jako vůbec první vzepřeli komunistickému režimu po měnové reformě.

Cena není spojena s finanční odměnou. Od města dostane novinářka výtvarné dílo symbolizující Den prvního zvonění, zvoneček a věcný dar. V minulosti ji dostali bojovníci proti komunistické totalitě, emigranti i cizinci, kteří poukazovali na porušování lidských práv v Česku. Dále také novináři, kteří upozorňují na porušování lidských práv ve světě a bojují proti nesvobodě a diktatuře. Loni ji získal publicista, kritik, novinář a bývalý vedoucí kanceláře prezidenta republiky Ivan Medek.

Plzeňská radnice

Laureáty ceny jsou dále například publicista Pavel Tigrid, režisér Fero Fenič, polský historik a novinář Adam Michnik, francouzský politolog Jacques Rupnik, britský filozof Roger Scruton a novinář Jefim Fištejn. Získali ji i fotograf Jan Šibík a váleční zpravodajové Jaromír Štětina, Petra Procházková a Michal Kubal.

autoři: ČTK , Směna ČRo Plzeň
Spustit audio