Češi slaví první výhru v kvalifikaci na Eurobasket. V Pardubicích porazili Velkou Británii

27. únor 2024 06:30

Čeští basketbalisté porazili v Pardubicích v druhém vystoupení v kvalifikaci o mistrovství Evropy v roce 2025 Velkou Británii 90:82 a připsali si první výhru. Úspěch týmu kouče Diega Ocampa před 4812 diváky v Enteria areně zařídil díky double double za 21 body a 10 asistencí Tomáš Satoranský. Další zápasy čekají český tým 21. listopadu doma s Nizozemskem a o tři dny později se stejným soupeřem venku.

Český tým v pátek prohrál v Řecku 64:72 a Britové na úvod zdolali Nizozemsko 98:94. Na první výhře v boji o kontinentální šampionát na Kypru, ve Finsku, v Polsku a Lotyšsku se vedle Satoranského podíleli dvouciferným počtem bodů také Tomáš Kyzlink (16) a Martin Peterka (12). Za poražené dal 19 bodů Sacha Killeya-Jones a hodně vidět byl se 14 body také Amin Adamu z Olomoucka.

Vyrovnaný úvod

Britové začali zápas trojkami Akwasiho Yeboaha a Killeya-Jonese, Češi za tři a půl minuty dali jediný koš díky Jaromíru Bohačíkovi a prohrávali 2:8. Pak už se Ocampův tým chytil střelecky, ale i tak soupeř dokázal navýšit rozdíl už na devět bodů. Češi odpověděli šestibodovou šňůrou a v závěru úvodní čtvrtiny po trojkách Kyzlinka a Ondřeje Sehnala poprvé vedli 24:23.

Znova na stranu domácích, před zraky po první čtvrtině oceněného bývalého reprezentačního kouče Ronena Ginzburga, překlopil skóre sedmi body v řadě David Jelínek a bylo to 34:30. Po trojkách Satoranského a Peterky už měli Češi náskok osmi bodů. Na snížení Britů odpověděl za tři body Bohačík a po Peterkově efektní přihrávce Satoranský, což znamenalo stav 49:40. Do poločasu ale Britové snížili na rozdíl dvou bodů.

Druhá půle

Druhou půli začal košem Martin Kříž, Myles Hesson sice trojkou snížil na 50:51, ale stejnou mincí odpověděl Peterka a navíc i Satoranský s Kyzlinkem a poprvé byl rozdíl dvouciferný. Po přihrávce Satoranského si diváci mohli vychutnat Kyzlinkovu smeč a vedení 66:55, ale Britové do konce třetí části snížili na 62:68.

Ve 32. minutě se trefil z dálky Yeboah a Češi vedli už jen o dva body. Naději na obrat ve skóre nedal týmu kouče Marca Steutela trojkou Satoranský. Domácí drželi odstup a devítibodovou šňůrou odskočili na 81:69. Češi se dostali do náskoku o 15 bodů, ale Britové se v závěru třikrát trefili z dálky a porážku zmírnili.

zdroje: ČTK , iRozhlas
Spustit audio