České dráhy by mohly mít konkurenci na trati z německé Žitavy do Pardubic

1. červen 2005

České dráhy by mohly mít konkurenci na trati z německé Žitavy přes Liberec do Pardubic a zpět. Provoz plánuje co nejdříve zahájit společnost Connex Česká železniční. Podmínkou je ale získání státní dotace na úkor Českých drah, které doposud na trati rychlíkové spoje provozují. Spojení by zajišťovala lehká motorová souprava Siemens Desiro. Souprava může jezdit až stokilometrovou rychlostí, doba cestování by se tak měla zkrátit ze současných tří hodin zhruba o 20 minut. Jak řekl ředitel společnosti Connex Východní Ćechy Petr Seidner, přestože cestujcích na železnici zbývá, nejedná se o riskantní krok.

"My to za riskantní nepovažujeme, protože veřejná doprava obecně trpí odlivem cestujících. Je potřeba se tomu trendu pouze přizpůsobit a hledat atraktivnější a pohodlnější formy dopravy. Samozřejmě se dopravce musí podívat na vlastní efektivitu, pak se doprava dá dělat tak, aby byly peníze na obnovu vozidel, na rozvojové projekty, ale v první řadě je pro nás dominantní zájem, poptávka a spokojenost cestujících."

Vlak
autor: MAR
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.