Čeští letci v Polsku při cvičení NATO

17. září 2003

Největšího leteckého cvičení NATO v Polsku se poprvé v historii účastní i Čeští letci. Šest našich letounů L-159 má za úkol ničit zadaný cíl a nenechat se sestřelit nepřítelem. Cílem celé mise je sladit činnost osádek všech účastníků aliance. Naši piloti, jejichž domovská základna je v Pardubicích, si podle jednoho z letců- Jaroslava Míky, vedou velmi dobře.

"Po letu mám pocity dobré, co udělá člověk chyby za letu, udělá úplně stjně i v Čechách, ale ta procedura jako taková, začlenění se do aliance a být právoplatným členem takových velkých misí, tak z toho mám naprosto normální pocit, že jsem to opravdu vzládli. Ze začátku cvičení to bylo trochu rychlé, zorientovat se ve veškeré korespondenci a procedurách, ale postupně jelikož jsme Češi a máme lítání v krvi, to není žádné vychloubání, ale je to prostě tak, tak si myslím, že z těch národů jako jsou Maďaři a Poláci jsme nejvíc progresivní v tomto směru."

Letadlo
autor: KOC
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.