Chlebová polévka
Dříve se běžně vařívaly polévky s chlebem. Dnes se s nimi moc často nesetkáme, ale nebojte se je vyzkoušet. Jsou chutné, syté a spotřebujete do nich strouhanku ze starého chleba, který byste jinak vyhodili.
- 3 lžíce sádla
- velká cibule
- 250 gramů kořenové zeleniny
- 100 gramů špeku
- drcený kmín
- 2 kostičky droždí
- celerová nať
- 2-3 vejce
- hrnek pohankové lámanky
- chlebová strouhanka z malého bochníčku chleba
Nejprve na sádle opékejte nakrájenou cibuli s trochou podrceného kmínu. Když cibule zesklovatí, přidejte nahrubo nastrouhanou kořenovou zeleninu a dál opékejte. Když zavoní zelenina, přidejte na kostičky nakrájený špek a nechte rozškvařit.
Pak přidejte čerstvé droždí. Nechte ho v základu rozpustit a teprve potom přisypte chlebovou strouhanku. Ta nasaje tučnou část základu a trvá jen chvilku, než se lehce opeče i strouhanka. Potom už přilijte vodu a vše přiveďte k varu.
Polévku stačí jen trochu přisolit, protože chléb samotný už je slaný. Po dvou minutách přidejte pohankovou lámanku, přiveďte k varu a na závěr do polévky rozkvedlejte několik vajec, přidejte posekanou celerovou nebo petrželovou nať a nechte už jen pod poklicí nabobtnat pohanku.
Související
-
Pivovarská cibulačka – originální variace známé polévky s pivem
Polévky bývaly dominantní součástí tradiční kuchyně a připravovaly se v podstatě ze všeho, co bylo k dispozici. Variace cibulačky s českým pivem je velmi originální.
-
Pórková krémová polévka
Pórek obsahuje mnoho prospěšných látek, mimo jiné povzbuzuje činnost mozku a přispívá ke snižování cholesterolu v krvi. Vyplatí se tedy připravit z něj například polévku.
-
Kořeněná květáková polévka
Květák je bohatým zdrojem antioxidačních a protinádorových látek. Mezi zdravá jídla, která z něj lze připravit, patří polévka. O svůj recept se podělila Štěpánka Kutišová.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.