Chřest je lahodná pochoutka plná zdraví prospěšných látek

25. duben 2024

Česko bývalo chřestovou velmocí a snad i proto vznikl název chřest namísto řeckého asparagos. Chřest je v posledních letech znovu oblíbený a to je dobře, protože tato pochoutka je nabitá vitamíny, minerály a dalšími zdravými složkami.

Sežeňte si chřest vždycky co nejčerstvější. Zelený nijak neloupejte – jen ho krátce, nakrájený na špalíky, orestujte na olivovém oleji. Zachová si tak svou typickou chuť a posílí vaše zdraví.

Chřest obsahuje řadu vitamínů, minerálů, antioxidanty, aminokyseliny a samozřejmě vlákninu. Je velkým zdrojem například draslíku, který pozitivně působí na snižování krevního tlaku. Z minerálů můžeme jmenovat i vápník, selen, rutin.

Chřest má tu výhodu, že obsahuje minimum tuků a přitom skvěle zasytí. Jsou v něm vysoce zastoupeny vitamíny skupiny B, například B5, který stimuluje pohlavní hormony, také vitamíny C, E, K.

Nejkřehčí jsou hlavičky chřestu – pokud je orestujete na olivovém oleji a na zkus zjistíte, že jsou tak akorát, stačí přidat vaše oblíbené uvařené těstoviny, olivy, rajčata, parmezán, přidat sůl, oregano a bazalku a výtečný teplý salát je hotový cobydup.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.