Chřestový salát s rýží a dresinkem
V pátečním Apetýtu pro vás vybíráme další bezmasý recept. A protože nám začala sezóna chřestu, naší hlavní ingrediencí bude dnes právě chřest.
Lidskému organismu chřest dodává draslík, zinek či fosfor. Blahodárně působí na kůži i orgány spojené s látkovou výměnou. Veškeré škodliviny totiž odplavuje z těla pryč. V kuchyni se pak dá využít různě. Například jako příloha, nebo do salátů či polévek.
Budete potřebovat:
- 100 g zeleného chřestu
- 60 g celozrnné rýže
- 100 g špenátových listů (čerstvých)
- 30 g dýňových semínek
- 150 g bílého jogurtu
- 2 vejce uvařená natvrdo
- 1 avokádo
- půlku červené cibule
- 1 lžíci olivového oleje
- 1 lžíci citronové šťávy
- 1 lžíci medu
- špetku soli
Postup:
- Propláchneme rýži a uvaříme ji dle návodu.
- Na pánvi rozehřejeme olej a krátce orestujeme chřest a špenátové listy.
- Poté špenátové listy vyjmeme a dáme stranou.
- Chřest pak dále opékáme, dokud není měkký.
- Rýži následně servírujeme do misek.
- Navrch dáváme chřest, špenátové listy, plátky vajíček, cibulky a také avokáda.
- Podáváme s dresinkem z bílého jogurtu, soli, citronové šťávy a medu.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Přijměte pozvání na úsměvný doušek moudré člověčiny.
František Novotný, moderátor


Setkání s Karlem Čapkem
Literární fikce, pokus přiblížit literární nadsázkou spisovatele, filozofa, ale hlavně člověka Karla Čapka trochu jinou formou.