Chrudimská nemocnice musí nakupovat pouze staré přístroje

21. říjen 2002

Chrudimská nemocnice musí nakupovat pro své pacienty jen staré přístroje. Na nákup nových chybějí v rozpočtu peníze. Stejně jako ostatní nemocnice v republice se totiž chrudimské zdravotnické zařízení potýká s obrovskými dluhy. Potvrdil to prozatímní ředitel Vojtěch Němeček:

"Dluhy se v současné době blíží 40 milionům. Jsou to dluhy, které jsme získali z loňského roku převážně a snažíme se je nějakým způsobem vyrovnat. Jedním z problémů je obrovský nárůst platu. Každý měsíc počínaje březnem letošního roku je to 2,5 milionů, které potřebujeme navíc na platovou úpravu podle zákona. To samozřejmě pro každou nemocnici znamená šetřit na všech prostředcích které se nakupují. U nás to například znamenalo radikální snížení veškerých investic ve stavebních a prakticky nakupujme pouze havarované přístroje. Nová obměna nepřichází v letošním roce v úvahu. Tady je to myslím systémový problém placení nemocnic, který není možno řešit na úrovni okresu, pravděpodobně ani kraje. Tam bude muset být úprava na vyšší úrovni."

chrudim
autor: MAR
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.