Čtvrteční Noční linka: Čas

16. červen 2022

Jsou dny, kdy se minuty vlečou a kdy naopak hodiny letí jako šílené? O čase a jeho plynutí i měření bude Noční linka s Borkem Kapitančikem.

16. června 1657 si nizozemský matematik a astronom Christiaan Huygens nechal patentovat nástěnné mechanické skříňové hodiny s kyvadlem a závažím, zvané pendlovky. 

Čím měříte čas vy? Nosíte hodinky na zápěstí, zjišťujete jej z mobilu? A jak vám utíká? O čase a jeho plynutí i měření si dnes budou posluchačky a posluchači Noční linky povídat s Borkem Kapitančikem na telefonu 731 800 900. Psát můžete na web rozhlas.cz/linka.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.