Čtvrtek: Řemesla dávno zapomenutá, nebo znovu objevená

14. prosinec 2017

Máte pocit, že se zase vrací do módy hrnčíři, kováři, krejčí, hodináři? Je to dobře? Mají tradiční řemesla v dnešní přetechnizované době ještě svoje místo? Vybavujete si, kdy jste se vy setkali s mistrem svého oboru, s „Panem Řemeslníkem“? Jakou hodnotu pro vás má ruční práce?

Mnozí si často říkáte, proč už ve vaší ulici nebydlí ten šikovný pan švec, nebo mistr krejčí, který opravil kdejakou maličkost a kam s těmi poškozenými věcmi má teď člověk zajít? A vůbec: uživil by se třeba takový hrnčíř, když ve všech obchodech je takového nádobí a keramiky?

A co šikovný zlatník, nebo mistr svého oboru – dobrý zedník? Jen zkuste někde nějakého najít, když budete něco doma potřebovat udělat!

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.