Dagmar Ruščáková: Meruňkové knedlíky

28. červenec 2019

Zazvonil mi telefon - můj otec. Nezdržoval se okolky a šel hned k věci. „Koupil jsem meruňky, chci si udělat knedlíky. Z jakého těsta by měly být?“ „Tvarohového nebo kynutého,“ odpověděla jsem automaticky, aby mi vzápětí došlo, že jsem se opět chytila do pasti telefonického vaření.

Ta spočívá v nespočtu otázek, které bych nemusela pokládat ani na ně odpovídat, pokud bych stála v taťkově kuchyni. Jaké jsou meruňky? Velké, malé, tvrdší, zralé, přezrálé? Malé můžeš dát do tvarohového těsta celé, rozpůlené jen tehdy, pokud jsou meruňky pevné. Ty velké a měkké je lepší dát do kynutého. Nezapomeň k nim přidat trochu skořicového cukru!

Vložíme půlku meruňky

Byla to vyčerpávající debata, a to si přitom taťka běžně dělá švestkové knedlíky, takže jistou praxi má. Následně jsme jen letem světem prošli problematiku „co na ty knedlíky“, abych nakonec ukončila hovor s vědomím, že víc už pro taťkův oběd momentálně udělat nemůžu.

Napadlo mě, jak úžasným jídlem takové ovocné knedlíky jsou. Těch variant!

Podle ovoce, druhu těsta, posypu. Varianty jsou zemské, krajové i rodinné. U nás jsou nejoblíbenější knedlíky z tvarohového těsta - švestkové a meruňkové, zdobené tvarohem, rozpuštěným máslem a cukrem. Do kynutých patří větší a měkčí meruňky a borůvky, tvaroh může nahradit zakysaná smetana.

V naší rodině naopak není tradice jinak oblíbeného bramborového těsta, stejně jako knedlíky nesypeme mákem nebo opečenou strouhankou. Přesto mi to chutná - když mi to někde nabídnou.

Meruňkové knedlíky na čokoládové hlíně

Je to úžasně barevný a voňavý svět, tyhle ovocné knedlíky! Patří k létu, k prázdninám u babičky, k bezstarostnému věku, kdy člověk neměl pocit hříchu, když si dal k večeři sladké jídlo.

Venku je horko, těžká jídla nelákají a jíst pořád jen zeleninu také nejde. Ovocné knedlíky jsou skvělá volba, vůbec, když chcete udělat radost dětem. Ostatně... nejen dětem. Tak schválně, jaké byste si nejradši dali vy?

Dagmar Ruščáková, novinářka a publicistka, šéfredaktorka internetového deníku o zvířatech a lidech Dedeník a externí spolupracovník Českého rozhlasu Hradec Králové.

Dagmar Ruščáková
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.