Dalších deset let může Hlinsko ukládat svůj odpad

20. duben 2004

Dalších deset let může Hlinsko ukládat svůj odpad na skládku v místní části Srní. Investice na rekonstrukci skládky si vyžádala téměř 17 milionů korun. Rozloha nového úložiště je asi půl druhého hektaru a kapacita skládky dosahuje 120 tisíc tun odpadu. Jak potvrdil ředitel technických služeb v Hlinsku Jan Svoboda, práce na stavbě zatím neustaly. Na skládce bude fungovat i monitorovací systém.

"Slouží vlastně k tomu, aby se zjistilo, jestli těsněním pod skládkou nepronikají nebezpečné látky do okolního prostředí-hlavně do podzemních vod. Projekt počítá i s ozeleněním okolí skládky, tam se v současné době ještě vykupují pozemky a kolem skládky z jižní a východní strany vznikne pás o šířce 20-30 metrů, kam budou vysazeny dřeviny-smrk, borovice, modřín, které by měly, až dorostou do své výšky, vytvořit kulisu, která by bránila tomu, aby ten ošklivý vzhled skládky byl vpouštěn dál do okolí."

skládka
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.