Dárce inspirovala výzva Daruj krev s Českým rozhlasem

15. červen 2005

Čtyřicet lidí přišlo dnes odpoledne darovat krev na transfuzní oddělení pardubické nemocnice. V převážné většině je inspirovala výzva Daruj krev s Českým rozhlasem. Zdravotníci krajské nemocnice si především pochvalovali počet prvodárců, kterých dorazilo pět. Přišli ale i lidé, kteří mají více než stovku odběrů. Například Přemysl Kunt z Pardubic daroval krev už 135 krát. Dohromady přišlo do pardubické a svitavské nemocnice 69 dárců a z toho bylo devět prvodárců.

"Na průmce s klukama jsme vymysleli akci ve třídě a od té doby, mně to nevadilo, nedělalo mi to problémy, jsem chodil pravidelně. Chodím na normální odběry i plazmu, krevní destičky. Nemám s tím žádné problémy, tak proč bych nemohl dát krev, když je to potřeba. Za sto dvacet odběrů je zlatý kříž Jánského druhého stupně, ještě chci dosáhnout 160-ti odběrů, abych byl první stupeň a budu dávat, dokud to bude možné."

DARUJ KREV S ČESKÝM ROZHLASEM
autor: MAR
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.