Den jako víno. Přenos z hospitalu Kuks s pozvánkou na Vinobraní 2015

14. září 2015

Víno je údajně nápoj bohů. Snad. Ale rozhodně je víno alkoholický nápoj typicky vznikající kvašením moštu z plodů vinné révy. Slovo víno, stejně jako názvy vína v mnoha dalších jazycích, pochází z latinského názvu vína vinum. Vědecky se vínem a jeho výrobou a pěstováním vinné révy (vinařstvím) zabývá enologie. Podle některých studií má pravidelné pití vína příznivý vliv na lidské zdraví.

Proto jsme pro vás na pátek 11. září 2015 připravili Den jako víno s Českým rozhlasem Hradec Králové. V přímém přenosu z hospitalu na Kuksu se na vás těší Lada Klokočníková a Jitka Slezáková. A samozřejmě také jejich hosté.

Mezi ně bude patřit sommeliér Ivan Nehera, člen Cechu českých vinařů a občanského sdružení SIDURI v Kuksu. To si klade za cíl péči o naučnou vinařskou stezku, která začíná na obnoveném vinohradu Nad zámkem, pokračuje kukským údolím a končí v Galerii vín a také rozšiřovat všeobecné znalosti o víně.

Láhev na víno a špunty

A pozveme vás také na další ročník Vinobraní, které bude hostit hospital na Kuksu v sobotu 12. září 2015.

Druhá sobota v září vždy patří slavnostem vína a burčáku v romantickém prostředí Hospitalu Kuks. Nejinak tomu bude i letos. Proto přijměte pozvání občanského sdružení SIDURI a obce Kuks na sobotu 12. září, kdy se sjede více než 30 vinařů z vinařské oblasti Čechy, Morava, ale i ze zahraniční provenience, aby představili návštěvníkům nejlepší z vína, které nabízejí.

Po vítězství si ho zasloužím, po porážce ho potřebuji!Napoleon Bonaparte o víně

Vinobraní doprovodí pestrý kulturní program, celodenní zábava pro děti a řemeslný jarmark. Bohaté občerstvení nabídne chuťovky k vínu, rozličné sýry, francouzské lahůdky a řadu dalších gastronomických zážitků.

A zjistíme, zda víno ukrývá pravdu, jak se říká.

Dozvíte se spoutu zajímavostí i praktických informací o tomto pozoruhodném nápoji.

Celý den se vás budeme ptát, jestli je u vás na prvním místě víno nebo pivo. Jsme národ pivařů nebo vinařů?

Budeme rádi, když nám odpovíte na adresu studio.hradec@rozhlas.cz

A potěší nás, když přidáte i svůj názor, kdy jste prožili i vy Den jako víno, den lahodný, jiskřivý až omamný... a jaká vína máte rádi, jestli ta naše česká, italská, francouzská nebo například australská.

Pro tři posluchače, kteří s námi Den jako víno prožijí a do 16:00 nám odpoví na naše otázky, čekají dvě lahve luxusního vína přímo z Galerie českých vín na Kuksu a také rodinná vstupenka na sobotní benefiční Play Fair festival na letišti v Hradci Králové, na kterém vystoupí skupiny Chinaski, Mandrage, Ready Kirken, Jana Koubková, David Kraus , Karel Kahovec a řada dalších.

Vyhodnocení ankety a vyhlášení výherců proběhne jako vždy před 16. hodinou.

Podzim, to je období, kdy se víno sklízí, nový ročník získává svou charakteristickou vůni a chuť. A vinaři mají spoustu práce.

A konzumenti vína ostatně také.

Sklenice na víno

Do našeho vysílání jsme v 8:35 hodin pozvali také Oldřicha Bujnocha aby nám i vám představil umění sabráže či sabrage.

Jde o techniku otvírání láhve šampaňského šavlí. Tento neobvyklý způsob se používá při slavnostních příležitostech. V podstatě se jedná o useknutí konce hrdla láhve.

Sek šavlí je veden po láhvi v místě švu směrem k hrdlu, tak aby ostří narazilo na skleněný nákružek na jeho konci. Síla úderu pak v tomto místě oddělí hrdlo láhve i se špuntem. Před sabráží se sekt vychladí na 3 - 5 °C, odstraní se drátěný košíček a asi 3 cm široký pruh staniolu v místě švu.

Tedy, nalijeme si čistého vína a připijme si na zdraví, přátelé!

autoři: KLO , jsl
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.