Déšť zvedal hladiny řek; vichr srážel stromy

21. březen 2004

Déšť i silné tání sněhu na horách v noci na neděli zvýšily průtok řek hned v několika regionech. Republiku navíc zasáhl silný vítr, na horách až o síle orkánu. Oba živly by však s krátící se nedělí ubíraly ze své škodlivosti. Počasí nadělalo starosti hlavně energetikům.

Oteplení spojené s deštěm a táním sněhu zvedalo hladiny řek také ve středních Čechách. Do šíře několika stovek metrů se Jizera vylila z břehů na louky v Bakově nad Jizerou a v Mladé Boleslavi. Na některých místech se dostala do těsné blízkosti domů. V Bakově platil první stupeň povodňové aktivity a policie uzavřela silnici mezi Bakovem a Malou Bělou, kterou částečně voda zatopila.

V Krkonoších a Orlických horách se zvedaly hladiny Labe a Orlice. Druhý povodňový stupeň byl v neděli vyhlášen na přehradách Labská a Les království na Labi a na Pastvinách v Orlických horách.

Na několika jihočeských řekách byl vyhlášen první stupeň povodňové aktivity. Hydrometeorologové přitom očekávali, že by hladiny místy mohly překročit i stupeň druhý, tedy pohotovost. Srážky na Šumavě ale nebyly nakonec tak intenzivní a pokračující tání sněhu už koryta řek zvládaly.

První stupeň, bdělost, platil v neděli ráno na Vydře na Modravě na Klatovsku, na horní Otavě nad Rejštejnem na Klatovsku, na přítocích Lipna a na Nežárce v Lásenicích na Jindřichohradecku. Podle hydrometeorologů pak měly hladiny řek tendenci spíše mírně klesat.

V jižních Čechách navíc vál v noci na neděli silný vítr. V nárazech dosáhl až 111 kilometrů za hodinu. Hasiči museli v regionu zasahovat u několika padlých stromů. Vítr přidělal práci jihočeským hasičům. Museli vyjíždět k několika padlým stromům a jednomu menšímu požáru. Podle předpovědi počasí by měl vítr dnes už ustávat, ale celý den se dá očekávat čerstvé proudění.

Silný vítr zaměstnával hasiče na Bruntálsku a Karvinsku. Museli vyjíždět ke spadlým stromům, na Karvinsku navíc odstraňují stržené plechy ze střech.

Přes Milešovku se přehnal orkán

O klidu se vůbec nedalo mluvit na Milešovce na Litoměřicku. Tam totiž vítr foukal až 133 kilometrovou rychlostí. A to už podle Beaufortovy stupnice odpovídá síle orkánu.

Milešovka je podle meteorologů největrnějším místem u nás. Na této 837 metrů vysoké hoře trvá podle dosavadních měření úplné bezvětří pouze několik desítek minut ročně. V 50. letech na ní dokonce naměřili vítr o rychlosti 216 kilometrů za hodinu. Tento rekord nebyl podle meteorologů dodnes překonán. Možná ale vydržel i proto, že na stupnici měřicích přístrojů vyšší rychlost prostě není.

autoři: mkp , pet , nov
Spustit audio