Dětem chybí pohyb. Rodiče je zbytečně omlouvají z tělocviku, upozorňuje učitelka

10. květen 2013

Evropa čelí epidemii nadváhy a obezity. Světová zdravotnická organizace oznámila, že zhruba 20 procent dětí a mladistvých má nadváhu a jedna třetina z nich je obézních. Dětem chybí pohyb a podle učitelů je to znát i ve škole při hodinách tělesné výchovy.

Tělocvik právě začíná, holky ze 7. třídy si dávají několik koleček a běh pak střídá povinná rozcvička. Gymnastika pro tentokrát odpadá, což děti vítají. Gymnastické náčiní většina žaček zrovna nemiluje, stejně tak atletika nepatří mezi oblíbené koníčky.

„Kotrmelec dopředu a dozadu – kolik to dá práce a námahy děvčata naučit, aby to opravdu vypadalo gymnasticky. My jsme skákali přes švihadla od svých dětských let, tato děvčata s tím mají problémy ve svých 13 letech, což mě tedy absolutně překvapuje,“ stěžuje si tělocvikářka Iva Vokřálová.

Podle ní je znát, že dnešní děti mají mnohem méně pohybu, sedí u počítačů a holdují brambůrkám a fastfoodu. Žáci do 13 let jsou na tom prý ještě relativně dobře, zato v 8. a 9. třídách nabývá problém horších rozměrů, zvláště u děvčat.

„Když bych měla porovnat, co jsme musely umět my v 7. třídě a co umí děvčata tady, tak bych řekla, že se určitě nejméně o polovinu snížily požadavky. Je to velká škoda,“ dodává.

Některé dívky by sice sportovaly rády, nemají ale kde. Ve městě prý ubývá hřišť. „Bohužel hřiště ve městě a hřiště vůbec všeobecně hodně zmizela,“ potvrzuje učitelka tělocviku.

Do boje s nadváhou a obezitou se chtějí pustit i úřady a sportovní svazy. Uvažují o zavedení tří místo dnešních dvou hodin tělesné výchovy týdně.

Iva Vokřálová ale zůstává skeptická. Jedna hodina tělocviku navíc je podle ní už moc a děti ji nezvládnou. Více by se prý o jejich životní styl a stravování měli starat rodiče.

„Omlouvají své děti, aniž by tušili, že my tady dětem spíše pomáháme. Ale dostávají omluvenky, je to škoda, je to často zbytečné,“ uzavírá.

autor: wol
Spustit audio