Devátý festivalový den Smetanovy Litomyšle

25. září 2010

(sobota 28. 6. 2003) Pro koncert SLOVANSKÉ TANCE II. pořadatelé využili zatahovací střechy jako baldachýnu, chránícího diváky před ostrými slunečními paprsky. Vlahý podvečer opět dotvořil kouzlo koncertu, sestaveného z velmi populárních skladeb. Španělské capriccio N.A.Rimského-Korsakova diváky natolik "vybudilo", že posléze tleskali mladému klavíristovi Lukáši Vondráčkovi při Griegově klavírním koncertu a moll na otevřené scéně i mezi větami.

Samozřejmě jej nepustili bez přídavku. Přídavek si ovacemi vysloužili i po zaznění druhé řady Slovanských tanců (9-16), i když potlesk patřil především Antonínu Dvořákovi.

Smetanova Litomyšl.
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.