Dnes se u Jaroměře začíná stavět další úsek dálnice D11. Kdy bude hotová až na polské hranice?

15. květen 2018 09:30

Dnes krátce před polednem začne oficiálně stavba dalšího úseku dálnice D11 mezi Hradcem Králové a česko-polskou hranicí. Po jedenácté hodině položí základní kámen úseku Smiřice - Jaroměř. 

Trasa z Hradce Králové do Jaroměře, dlouhá asi třiadvacet kilometrů, by mohla být hotová v roce 2021. Až na hranice se má dálnice podle představ ministerstva dopravy dostat přibližně o dalších devět let později.

Mimořádně bohaté nálezy hlásí archeologové ze staveniště dálnice D11 u Hradce Králové

Bohaté nálezy hlásí archeologové ze staveniště dálnice D11

Ještě pár týdnů mají před sebou archeologové, kteří zkoumají budoucí staveniště pokračování dálnice D11 z Hradce Králové směrem na Polsko. Lokalita je na nálezy mimořádně bohatá, třeba sídliště z mladší doby kamenné nabízí stovky nebo spíš tisíce fragmentů. Přesto by mělo být do dubna hotovo.

I začátek prací na dnes zahájeném úseku komplikovala odvolání některých majitelů pozemků, potřebnou dokumentaci zkompletoval stát až v dubnu, ale stavbu se nakonec povedlo předat v plánovaném termínu.

Na trase Hradec Králové - Smiřice je však situace zatím problematická v tom, že ŘSD dosud nemá stavební povolení na část Hradec Králové - Předměřice nad Labem. Po námitce hnutí Děti Země se tam bude stavební řízení opakovat. Na úsek Předměřice nad Labem - Smiřice silničáři stavební povolení mají.

Řidiči se poprvé projedou po dálnici D11 až do Hradce Králové. Na nový úsek čekaly generace desítky let

U dalších dvou úseků D11 z Jaroměře směrem ke státní hranici s Polskem silničáři usilují o vydání územního rozhodnutí, aby mohli začít vykupovat pozemky.

Dálnice D11 z Prahy na polské hranice se začala stavět v roce 1978 a zatím je z plánovaných 154 kilometrů hotových necelých 91 kilometrů. Od loňského srpna dálnice končí na okraji Hradce Králové sjezdem do městské části Kukleny. V Královci u Trutnova se má napojit na budovanou polskou silnici S3.

autoři: Milan Baják , lcz
Spustit audio

Související