Do časů dětství Boženy Němcové se ponoříte na zámku v Ratibořicích a blízkém Babiččině údolí

2. květen 2018

Oblíbené Babiččino údolí se zámkem a dalšími památkami se po letech dočkalo peněz na větší opravy. Národní památkový ústav poslal téměř 8 milionů korun na odstranění škod po povodni, jež zasáhla mlýnský náhon před čtyřmi lety, a dalších 13 milionů na opravu zchátralého domu v Panském dvoře u zámku.

Naším hostem je kastelán zámku v Ratibořicích Ivan Češka. Čeká nás krásný výlet do slavného románu spisovatelky Boženy Němcové. Jak se těšíte na letošní hlavní, turistickou sezónu? Už jste vykročili?
Těšíme se samozřejmě. Už jsme začali. Začali jsme na velikonoční svátky, takže trošku s předstihem oproti tradici. Myslím si, že díky tomu, že nám přeje počasí, tak už se to hezky rozjelo.

Mlýn i mandl v Ratibořicích krásně zase klapou. Protože se podařilo opravit náhon. Obnovit ho. Jak to vidíte vy? Zkoušíte to a předvádíte návštěvníkům?
Jsme velice rádi, že se podařilo v podstatě po roce provést kompletní obnovu celého mlýnského náhonu, což je vodní dílo, které správa zámku provozuje v Babiččině údolí. V rámci odstraňování škod po povodni z roku 2013 byly uvolněny speciální účelové finanční prostředky, díky nimž se podařilo zhruba v objemu 10 milionů celý náhon kompletně opravit, včetně nových vantroků a dvou vodních kol pro mlýn a jednoho pro mandl.

Ivan Češka ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Vantroky, to jsou takové ty dřevěné žlaby?
To jsou dřevěné žlaby, kterými se přivádí takzvaná horní voda na mlýnská kola. Díky nim se pak kola točí.

Panský mlýn, to není jediné co v Ratibořicích uvidíme. Kde vůbec začíná prohlídka. U vás na zámku?
To si může návštěvník zvolit podle svého. Pokud má trošku ponětí o Babiččině údolí, jak to tam vypadá. Ale většinou to tak bývá, že se začíná prohlídkou zámku a tam už návštěvníci dostanou první informace o tom, co mohou vidět i dále v Babiččině údolí, pokud ho neznají. Pak většinou zámeckým parkem pokračují dále do mlýna, mandlu a končí po shlédnutí Babiččiny světničky na Starém bělidle u Viktorčina splavu. To je taková ta nejtradičnější návštěva.

Zámek Ratibořice

Jak to bylo s tím zámkem samotným a s jeho stavbou? Je to zámek, nebo je to spíš zámeček?
Tak je to letní sídlo. Nevelké letní sídlo v krásné přírodě. Dnes nazývané Babiččino údolí. Dříve tedy jen Ratibořické údolí. Zámek byl v tomto místě postaven k roku 1708, původně jako lovecké sídlo. V té době se nazývá jako nové panské komnaty při hospodářském dvoře v Ratibořicích, protože na místě dnešního zámeckého zámku původně stál hospodářský dvůr. Byl vystavěn knížetem Lorenzem Piccolominim a pak se postupně časem stával vdovským sídlem, až se to přerodilo v to vyloženě letní sídlo. Kdy majitelé náchodského panství, zejména ti poslední do roku 1945, trávili většinu roku právě v Ratibořicích, třeba od dubna do listopadu, pokud to dovolilo počasí. Do toho je zasazen i příběh, který popsala Božena Němcová ve své knize Babička. Protože Božena Němcová teda strávila své dětství a rané mládí. Z Ratibořic se také vdávala v roce 1837 a vzpomínky ze svého dětství potom převedla v polovině 19. století do tohoto literárního útvaru, který je oproti skutečnosti idealizován. Tím se dostávám k tomu co asi máte namysli.

V Babiččině údolí v Ratibořicích můžete po dlouhých letech vidět opravený mlýnský náhon

V Babiččině údolí v Ratibořicích můžete po dlouhých letech vidět opravený mlýnský náhon

Po dlouhých letech je v Babiččině údolí opravený nlýnský náhon. V minulosti ho poničilo několik povodní. Letos na něm od konce zimy pracovali dělníci a aktuálně je vodní dílo nedaleko zámku v Ratibořicích ve zkušebním provozu. Více informací zjišťoval na místě reportér Ondřej Vaňura.

Chtěl jsem se zeptat, jak to bylo s paní kněžnou Kateřinou Zaháňskou, malou Barunkou Panklovou, Boženou Němcovou? Protože historici říkají, že snad to byla její dcera?
To si myslím, že je už dnes v celku vyvráceno. Co se týká Kateřiny Vilemíny Bedřišky Benigny vévodkyně Zaháňské, tedy literární paní kněžny. Tu potkává mladá Barbora Panklová právě v Ratibořicích, protože se svými rodiči bydlela nedaleko zámku, takže vévodkyni běžně mohla potkávat. Myslím si, že se jí stala na celý život vzorem emancipované, vzdělané ženy. Proto je i Němcová vnímána jako stoupenkyně a představitelka už v onom Národním obrození tohoto snažení zrovnoprávnit ženy. A co se týká toho mateřství, tak to je taková řekněme legenda, se kterou se nám dobře žije, protože to návštěvníci rádi poslouchají. Ta by se týkala nejmladší sestry literární paní kněžny a to princezny Dorothey. Později taktéž vévodkyně Zaháňské. Protože když Kateřina Vilemína zemřela, tak ten vévodský titul potom zdědila její nejmladší sestra Dorothea. A to by mohla být domnělá matka Boženy Němcové, ale samozřejmě to není potvrzeno.

Ale ani vyvráceno.
Ale ani vyvráceno, zatím.

Za Babičkou Boženy Němcové do Ratibořic

Mohli bychom si udělat malou prohlídku zámku. Říkali jsme, byl to letní zámek. Co uvidíme uvnitř, když se přijedeme podívat?
Interiéry Ratibořického zámku jsou v podstatě rozděleny na dva okruhy. První poschodí zámku je věnováno právě době vévodkyně Zaháňské, tedy literární paní kněžny s tím, že se předvádí jakoby její méně formální obydlí z období první třetiny 19. století. V těch interiérech se pomocí některých artefaktů, obrazů a podobně vypráví vlastně příběh paní kněžny a navazuje se na Boženu Němcovou a na knihu Babička.

Čtěte takéStátní zámek v Ratibořicích

On je to dvoupatrový zámeček. Co je tam nahoře? Tam je totiž takový domeček. Na to se vás lidé musí ptát, ne?
To je takzvaný nadstřešní altán a je to taková vyhlídková místnost, ze které se dá koukat jak do zámeckého parku, tak i do širšího okolí.

Tam nás také pustíte?
Tam se běžně nechodí, protože zaprvé je to hůře dostupné a pak musí se po půdách, které ovšem nejsou přizpůsobeny tomu, aby se tam pohybovalo větší množství lidí. Ta půdní podlaha je dvojitá, protože v sobě skrývá původní trámové barokní stropy, které dnes nejsou běžně vidět. Jsou odkryty pouze dva a to v přízemí. Tím se dostávám k přízemí, kde ty interiéry jsou věnovány období posledních majitelů do roku 1945. Tam se dostáváme postupně od Němcové a Zaháňské až do roku 1945, kdy byl zámek zestátněn.

Za Babičkou Boženy Němcové do Ratibořic

Co Staré bělidlo? To je možná dům, který láká návštěvníky možná víc, než vlastní zámek. Ale na Starém bělidle ve skutečnosti Barunka Panklová nežila.
Je to naším posláním a tak to instruuje i průvodce, že uvádíme do souladu realitu s tou literární fikcí. A potom ať si každý vybere. Pokud chce zůstat v té fikci, tak ať si to zachová. A koho zajímá realita a skutečnost, tak se dozví příslušné informace. Současné Staré bělidlo je literární Staré bělidlo, protože ta stará roubená chalupa, která tam stojí, ta babiččina chalupa s její světničkou, tak to je původně takzvaný vejminek, který si postavil mlynář Ruder v roce 1797 v tomto místě, aby tam dožil, když předá živnost a mlýn svému synovi. Postupem času pak tato chalupa byla vykoupená vrchností a byla k ní přistavěna i sousední polozděná budova, polodřevěnná. A celé to místo sloužilo skutečně jako bělidlo k bělení prádla. Ta polozděná budova je vlastně prádelna, kam se sváželo prádlo z náchodského zámku, z ratibořického zámku. Tam se pralo, žehlilo a zase odváželo zpátky na příslušná místa.

Božena Němcová tam, jestli jsem si to dobře přečetl, strávila jedno léto s dětmi, potom až v dospělosti.
Božena Němcová tam strávila se svými dětmi léto a v rámci vzpomínání na svoje dětství a rané mládí ji to přivedlo v jejím těžkém životním období po smrti syna, k tomu, aby napsala Babičku.

Za Babičkou Boženy Němcové do Ratibořic

Takže můžeme všechny pozvat. Máte už otevřeno?
Ano, můžeme. Protože v rámci těch květnových státních svátků bude otevřeno i v pondělí. Příští týden 7. května v pondělí, kdy bude také mimořádně otevřeno. A týden bude ještě doplněn tím, že budou probíhat večerní prohlídky zámku. Ta akce se nazývá Soirée vévodkyně Zaháňské na zámku v Ratibořicích a zveme návštěvníky k tomu, aby si prohlédli zámek a zažili atmoféru, kdy interiéry jsou nasvícny jen svícemi, nikoliv elektrickým osvětlením. Má to úplně jinou atmosféru, než běžné osvětlení.

Je to možná skutečný návrat do toho 19. století.
I dále.

A oživlé postavy letos budou? Kdy tam skutečně Babičku s dětmi na loukách potkáme?
Ano. Od 12. do 16. června. Bude se konat opět akce Za Babičkou Boženy Němcové do Ratibořic. Je to komponovaný program, takže sehrávané scénky, které vychází z knihy Babička Boženy Němcové. Je to jak na zámku, kde se návštěvníci setkají s paní kněžnou, tak i na mlýně, kde je bodrý mlynář a paní mlynářka a mlýnská chasa. Tam se odehrává taková ta folklorní část Babičky.

K tomu nové vantroky, nový náhon. Ať se léto v Ratibořicích vydaří. Ať přijede spousta návštěvníků.

Ivan Češka ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové
autoři: Milan Baják , jak
Spustit audio

Související