Do nejúrodnější pravěké části Čech nakouknou archeologové na trase dálnice Hradec Králové - Jaroměř

28. únor 2017

Historická příležitost k průzkumu rozsáhlého území, ale také šibeniční termín, hrozící nekvalitně odvedenou prací. Tak mluví archeologové o nadcházejícím průzkumu trasy dálnice D11 mezi Hradcem Králové a Jaroměří. Zkoumání 22 kilometrů dlouhého úseku má začít na jaře a hotovo by mělo být za rok. Na některých místech by se přitom mělo začít stavět už letos v září.

„Z pohledu archeologie a to nejen východočeské představuje ta trasa dálnice jednu z největších sond do krajiny kterou si lze představit v minulosti i do budoucnosti. Tady ve východních Čechách určitě," vedoucí katedry archeologie Univerzity Hradec Králové Radomír Tichý ukazuje pole, kde už brzy začne jeho tým s průzkumem.

„To jsou ty nejúrodnější části Čech. A v tom zemědělském pravěku byly tyto části nejhustěji osídlené. S velkou kontinuitou po celý pravěk. A pojďte se dál podívat do našeho archeoparku," zve nás Radomír Tichý.

Čtěte také

Pouhý kilometr od chystáné dálnice vcházíme do archeoparku ve Všestarech. Tady je k vidění třeba replika hrobu nalezeného v nedalekých Předměřicích nad Labem.

„Patří rozhodně k vzácným nálezům," říká Radomír Tichý.

Archeologové očekávají nálezy staré až 7 a půl tisíce let

O bohatosti zdejších nelezišť se přesvědčil i Miroslav Novák, který před dvěma lety dokončil průzkum předchozího úseku dálnice. Nálezů bylo několikrát víc, než se čekalo.

„Tam ani z těch předchozích prospekcí, povrchových sběrů a leteckého snímkování nic nenasvědčovalo tomu, že toho tam bude tolik. Skončili jsme asi na 3 000 objektech," vzpomíná vedoucí archeologického oddělení Muzea Východních Čech.

Jak hrady z písku vypadají archeologické sondy u Vojenice na Rychnovsku

Tentokrát se muzeum tendru na archeologický průzkum nezúčastnilo. Vadila třeba krátká doba na průzkum: „Je to naprosto neadekvátní tomu rozsahu, který tam je. Protože u nás není dostatečná kapacita aby se to zvládlo. Očekávám, že se tím budou potíže."

Radomír Tichý ale namítá, že jeho tým bude mít odborníků dostatek: „Až se dozvíme geofyzikálním výzkumem jaká je koncentrace objektů a až budeme vědět od stavařů, která ta místa by měla být přednostně stavbě předaná, tak archeolog může ten harmonogram uzpůsobit tak, aby ta místa prozkoumal."

Ředitelství silnic a dálnic věří, že na už na podzim začnou první stavební práce

Mluvčí organizace Jan Rýdl říká, že termín 12ti měsíců na průzkum je odzkoušený z jiných staveb: „Jako s prvními začneme samozřejmě s technologicky složitějšími stavebními objekty. Což je například založení mostů."

Archeologové ale přiznávají, že o skutečné hodnotě nálezů bude jasno, až během průzkumných prací.

Na nich se má podílet 450 dělníků a další desítky archeologů, antropologů a dalších expertů.

2800 let staré pozůstatky osídlení našli archeologové u Hradce Králové, kde se staví dálnice
Kdy bude dálnice až k polským hranicím? Podle ministra Dana Ťoka v roce 2025
Dálnice mezi Jaroměří a Trutnovem se ještě nestaví a už má své odpůrce
Tajemství stále obestírá nález desítek koster mladých mužů u jičínské hvězdárny

Spustit audio