Domácí kávovar potřebuje pravidelnou péči, jinak si dobrou kávu doma nepřipravíte

4. květen 2024

Domácí kávovary dnes umí úplné divy, takže kdo není vyznavačem kavárenské kultury, může si kvalitní kávu a kávové nápoje připravit i doma. Jako všechny domácí pomocníci však i moderní kávovary potřebují náležitou údržbu. Pokud ji zanedbáte, budete pít patoky.

To, že jsou základem dobré kávy kvalitní pražená zrna, není potřeba zdůrazňovat. Velmi často však chuť kávy ovlivní právě nedostatečná údržba kávovaru. Základní pravidla toho, jak o náš přístroj pečovat, najdeme vždy v manuálu výrobce. Pokud je budeme dodržovat, nemůžeme šlápnout vedle. Existují však i obecné zásady, co dělat a co nedělat.

Jedním ze základních pravidel je odvětrávání kávovaru. Je ideální například vždy přes noc vyprázdnit odkapávací misku a nádobu na kávovou sedlinu. Zabráníme tím tvorbě plísně v kávovaru.

Důležité je pravidelné odvětrání a vyprázdnění nádoby na sedlinu a odkapávací misky

Všechny kávovary mají nějak řešený proplach kávových cest, který probíhá buď automaticky, nebo ho můžeme nastavit i speciálně. Složitější je to s tzv. mléčnou cestou. Pokud má kávovar nádobu na mléko, postupujeme při čištění vždy podle návodu výrobce a ideální je používat speciální čistič na mléčné cesty.

Pozor musíme dávat i při nalévání vody do zásobníku. Nikdy se nesmí voda dostat do mlýnku na zrna. Hrozí, že se mlýnek zanese, ucpe a je nutné ho rozebrat a vyčistit. I pokud se voda do mlýnku nedostane, je nejlepší dopřát mlýnku jednou za tři roky důkladné vyčištění u odborníků. I přes veškerou péči v něm totiž zůstává drobný prach ze zrn, a pokud se uvolní, máme místo kávy chemickou břečku. Zároveň s tím se vyčistí celý kávovar a odstraní se nánosy i v dalších prostorách stroje.

Čištění kávovaru by mělo být pravidelné

Problémem pro kávovar může být také příliš tvrdá voda. Existují speciální filtry, které mohou odstranit část příměsí, které ve vodě jsou. Ty je však potřeba pravidelně měnit. Kromě toho je nutné také včas podrobit kávovar odvápňovacímu procesu podle návodu výrobce. I to nám zajistí, že i v místech, kde je voda tvrdá, bude káva v rámci možností co nejlepší.

Spustit audio