Edgar Allan Poe. Autor slavného Havrana za něj nedostal ani dolar

Mistr tajemna a strachu Edgar Allan Poe. Ačkoliv byl slavný už za svého života, vždy měl hluboko do kapsy. Napsal Cyril Navrátil.

Jeho rodiče byli herci. Otec je opustil, brzy zemřela i matka. Tři sourozenci byli rozděleni a malého Edgara si osvojila rodina Allenů. Celý život si rád měnil jméno. I do armády se zapsal jako Edgar A. Perry. Pseudonym použil i ve své první sbírce básní. Tentokrát se podepsal jako Bostoňan.

Kam před smrtí zmizel, se nikdy neobjasnilo

Své nejslavnější dílo Havran psal v době, kdy umírala jeho první žena. I když se Havran rozletěl do všech koutů země, nic z toho neměl. V Americe se neplatilo za autorská práva. Přivydělával si čtením, kdy sklopil lampy a šeptal ponuré verše. Dílo bylo tak populární, že vzniklo dokonce i několik parodií jako např. Sova, Papoušek, Krocan a dokonce i Tchoř…

Edgar Allan Poe přicházel o jednoho rodinného člena za druhým. Spekuluje se, že příčinou jeho smrti mohl být alkohol. Poe nepil pravidelně, ale dostával se do delirických stavů po pár skleničkách. Jednoho dne se po něm slehla zem. Našli ho za několik dnů v roztrhaném oblečení. Z nemocnice se ve svých 40 letech už nevrátil.

Příběhy z kalendáře můžete poslouchat i ve středu. Budou věnované dámě, která se narodila před více než osmi staletími. Z princezny se stala řeholnice.

V Příbězích z kalendáře si každý všední den po 12. hodině připomínáme osobnosti, objevy a události v důležitých, ale i málo známých nebo zábavných souvislostech.

Jak můžete poslouchat? Živě, zpětně na mobilu i z počítače

Živě v rádiu na Dvojce, od pondělí do pátku po poledních zprávách. Příběhy z kalendáře můžete poslouchat i zpětně na internetu, všechny díly jsou jako podcast ke stažení. Podcast najdete na webu Dvojky nebo na audioportálu mujRozhlas, který si můžete nainstalovat i jako aplikaci.    

Spustit audio

Související