Extrémní mezinárodní závod psích spřežení Šediváčkův long prověřuje odvahu psů i jejich pánů

28. leden 2022

V úterý 25. ledna 2022 byl v Deštném v Orlických horách slavnostně odstartován další ročník jednoho z nejnáročnějších evropských závodů psích spřežení - ŠEDIVÁČKŮV LONG. Jde už o 25. ročník tohoto legendárního závodu. 

K závodům se letos přihlásilo více než 80 musherů, kteří s sebou přivezli přes 700 tažných psů. Z plemen jsou nejpočetněji zastoupeni sibiřští husky.

Závodníky a jejich psy čeká celkem trať dlouhá více než 200 kilometrů s jedním přespáním na sněhu, nebo dokonce více než 300 kilometrů se dvěma bivaky na sněhu a s převýšením 10 000 výškových metrů.

Šediváčkův long
je mezinárodní etapový závod psích spřežení (sleddog race), který se koná každoročně v lednu v Orlických horách. Celková délka pětietapového závodu překračuje 300 kilometrů, spadá tedy do kategorie longtrail. Závod je náročný nejen svou délkou, ale zejména převýšením. Poprvé se uskutečnil v roce 1997.

Organizátoři nepřetržitě ve dne v noci pracovali na přípravě tratí. Jen na základním okruhu je třeba projet a vyznačit 60 km vybraných a schválených lesních cest.

Trasy jsou vybírány ve spolupráci s vlastníky lesů, orgány ochrany přírody, obcemi i s dalšími subjekty tak, aby upravované běžecké trasy pokud možno míjely.

Český rozhlas Hradec Králové je při tom

Čtěte také

První starty tohoto výjimečného závodu provedl zástupce mediálního partnera, ředitel Českého rozhlasu Hradec Králové a Českého rozhlasu Pardubice Jiří Kánský.

Byli jsme při tom nejen při slavnostním zahájení v úterý večer, ale i v pátek 28. ledna 2022 od 9:00 hodin, kdy jsme posluchačům celé dopoledne přinášeli čerstvé informace ze ŠEDIVÁČKOVA LONGU, včetně dojmů z povinných bivaků na sněhu.

Tak příjemný poslech všem fanouškům přírody i našich čtyřnohých přátel!

Spustit audio

Související