Farmáři na Královéhradecku už oseli první pole. S končící zimou jsou spokojeni

3. březen 2017

První pole už oseli zemědělci v Královéhradeckém kraji. Jarní práce tak začaly relativně brzy po odtátí sněhu. Většina farmářů ale se začátkem jarních prací čeká, až víc vyschnou pole. Většinou zatím začali s hnojením polí.

Už na začátku týdne oseli prvních deset hektarů mrkve u Piletic u Hradce Králové.

„Museli jsme využít to nejvhodnější písčité pole. Tam má mrkev nejvhodnější podmínky, aby dobře rostla," říká jednatel společnosti VH Agroprodukt Jan Věcek.

Čtěte také

A doplňuje, že první jarní práce se povedlo udělat relativně brzy: „Historicky se nám podařilo v tomto období set, ale není to zcela běžné. Jsme za to hodně rádi, protože je šance, že se nám povede sklízet odhadujeme někdy v půlce června první karotku."

Traktor

Většina polí je na zahájení jarních prací příliš mokrá, potvrzuje to manažer obilnářské firmy HNG CZECH z Librantic na Hradecku Josef Neumann: „Teď se bude dělat příští týden generační hnojení u pšenic. A připravují se stroje na jarní práce."

Problém mohou ještě nadělat jarní mrazíky

„Ty většinou poškozují ty porosty, protože když přijde mráz, tak se ta půda nadzvedne a přetrhá kořeny," doplňuje Josef Neumann.

S končící zimou jsou ale letos zemědělci spokojeni

„Zejména proto, že se sníh dlouhou dobu držel na polích. Takže plodiny zůstaly pod sněhem nepoškozené mrazem. A zejména také to, že sníh odtával pomalu a postupně. A zasáhl do půdy, kde se trošku snížil ten vláhový deficit, který dlouhodobě u nás v půdě je," dodává Jan Věcek s tím, že jarní práce se naplno rozběhnou, až pole vyschnou a bude na ně moci vjet technika.

Spustit audio