Farmáři v Pardubickém kraji končí s chovem vepřů

20. říjen 2005

Výroba vepřového masa za rok poklesla o 18 %. Důvodem je ekonomická nestabilita tohoto odvětví - v některých obdobích jsou výkupní ceny nižší než výrobní náklady - vepře ale nelze na rozdíl od obilí uskladnit a počkat na lepší cenu. Ředitelka pardubické agrární komory Jarmila Vlasáková dodala, že dalším problémem jsou nové podmínky chovu a s tím spojené investice.





"Důsledek toho je velice špatný, protože vytváříme podmínky pro přebytek obilí tím, že je potřeba méně krmiva. Další věc, která se nám přenese i do měst, máme předimenzovaný zpracovatelský průmysl, který prošel rekonstrukcemi tak, že jsme špičkou v rámci Evropské unie. Je vytížený asi na padesát procent a ekonomiku provozu nezachrání ani dovozy, tím pádem moderní podniky budeme zavírat a zůstanou tam další peníze zemědělců."

Logo
autor: ba
Spustit audio