Fasádu po zimě včas očistěte. Prodloužíte její trvanlivost

18. duben 2024

S jarním úklidem domu souvisí i očištění fasády. Je proto nejvyšší čas pořádně si po zimě prohlédnout fasádu a zjistit případná poškození.

Nutné menší opravy rozhodně nenechávejte na poslední chvíli. Fasáda potřebuje pravidelnou údržbu a většinou jí stačí po zimě pořádně vyčistit.

Hezky upravená fasáda hraje ve vzhledu a celkové úpravě domu často nejdůležitější roli. A nemusí být nová. Pokud se o fasádu pravidelně staráte a dáváte jí patřičnou péči, udrží si svou svěží barvu velmi dlouho. Nutné menší opravy po zimě rozhodně nenechávejte na poslední chvíli. Naplánujte si je do začátku podzimu. Pokud je fasáda pouze špinavá a nemá viditelná další poškození, stačí ji pouze umýt.

Jihlava, nápis na fasádě

Na zateplenou fasádu s běžnými tenkovrstvými omítkami můžeme použít fasádní čisticí prostředek a tlakovou myčku. Je vhodné použít teplou vodu 40 °C a proud vody do 100 barů.

Pečlivě vybírejte i vhodnou trysku, která nesmí být příliš ostrá. Měla by tvořit kuželový plochý proud vody, který stříkáme na fasádu ze vzdálenosti 30 cm. Takto omyjete běžný prach, pyl i nečistoty neorganického původu. Na čištění fasád rozhodně nepoužívejte žádné kartáče, mohli byste fasádu nenávratně poničit. Pokud použijete nevhodný nástavec, například rotační trysku, hrozí, že fasádu doslova „sundáte“.

Plísně, mechy a řasy vyžadují náročnější očistu

Na fasádě se mohou vyskytovat i organické nečistoty. Tvoří se především ve vlhkých znečištěných místech. Řasy pak na daných místech utvoří nazelenalý povlak, do kterého se mohou přidat i plísně.

Pokud se jich chceme zbavit, použijeme speciální odstraňovač mechu, plísní a řas, který na fasádu nastříkáme a necháme 30 minut působit. Poté odstraníme teplou vodou. Jestliže plísně a řasy na některých místech i po tomto zásadu přetrvávají, je nutné proces opakovat.

Místa, kde jsou s plísněmi problémy, je vhodné po očištění ošetřit speciálním impregnačním prostředkem, který povrch desinfikuje. Další možností je ošetření plochy fasádním nátěrem se zvýšeným podílem biocidní složky, která brání růstu a vzniku plísní a řas.

Nechtěnému graffiti je lepší předejít

Pokud najdete na fasádě graffiti, ošetření pak záleží na tom, jestli je dané místo ošetřeno antigraffiti systémem. Nechtěné malby pak jednoduše vyčistíte pomocí vlažné vody, saponátu, jemného kartáčku nebo tlakové vody. V opačném případě musíte místo ošetřit speciálním přípravkem, který sice graffiti odstraní, ale dané místo také zesvětlí. Následně je nutné znovu nanést fasádní barvu.

Na závěr důležitá aktuální informace. Pokud se letos chystáte fasádu zateplit nebo opravit, ověřte si, jestli nejste v lokalitě výskytu chráněného rorýse obecného. Rád totiž hnízdí ve ventilačních průduchách. V době od 20. dubna do 10. srpna je pak v místě jeho výskytu zákaz prací na zateplení fasády.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.