Fazolové krokety

Hledáte zajímavou přílohu k jídlu, navíc ještě v trochu zdravější variantě? Zkuste krokety z bílých fazolí podle receptu kulináře Petra Stupka. Chutnají i samotné, třeba jako předkrm.

Ingredience
  • 400 gramů vařených bílých fazolí
  • 200 gramů sýra cihla
  • 100 gramů šunky, nebo jiné uzeniny
  • 2 vejce
  • 50 gramů bramborového škrobu
  • 60 gramů jemných ovesných vloček
  • sůl
  • směs orientálního koření
  • 100 gramů směsi semínek na obalení
  • olej na smažení

Vařené bílé fazole semelte, nebo rozsekejte. Přidejte k nim strouhaný sýr, na malé kostičky krájenou šunku, vejce, rozsekané (jemné) ovesné vločky, sůl, koření na bylinkové máslo a škrob.

Důkladně vše promíchejte a nechte asi 20 minut stát v chladu.

Pokud bude těsto i po odležení příliš řídké, přidejte do něj strouhanku a směs zahustěte.

Z těsta pak namočenýma rukama tvořte kuličky, nebo válečky, obalujte je ve směsi semínek (sezam, len, slunečnice) a smažte zvolna v rozpáleném oleji.

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.