Fontány v Pardubicích lákají k osvěžení, město přivírá oči

22. červen 2016

Tryskající fontány zejména v horkých dnech lákají k osvěžení, raději to ale nedělejte. Pokutu sice nedostanete, ale voda ideální ke koupání není.

V horkých letních dnech si například fontánu na třídě Míru oblíbily děti. V některých dnech tak vodní prvek připomíná spíš dětské koupaliště.

„Pokud vím, tak musejí splňovat hygienické normy. Vzhledem k tomu, že v rybníku nikdo žádná měření nedělá, tak tady je to možná ještě lepší než v tom rybníku,“ říká maminka Vladimíra Teplá.

Fontánová voda, bazénová chemie

„Voda je sice chemicky ošetřena, ale je ošetřena běžnou bazénovou chemií. Pokud tedy dítě není alergik na bazénovou chemii, tak mu nic nehrozí. Spíše těm fontánám vadí to, že lidé do nich zanášejí nečistoty,“ říká Gabriela Křížková, tajemnice prvního městského obvodu.

„Nemůžu říct, že je to problém, ale souvisí to s pravidelnou údržbou těch fontán. Ta se musí provádět minimálně dvakrát týdně. Tady v tomto případě máme spíše problémy s nečistotou se stromů. V Bubeníkových sadech, kde je nejstarší fontána v našem obvodu, tam s tím problémy jsou, protože děti si tam hrají a baví je to, že si naplní tu nádrž a mohou se v ní koupat, takže tam neustále vytahujeme nečistoty z odpadních trysek,“ dodává starosta městského obvodu z hnutí ANO Jaroslav Menšík.

Čtěte také

Podle Menšíka nepomůže ani cedule se zákazem koupání. Někteří lidé si totiž z takových zákazů nic nedělají.

Fontána v Bubeníkových sadech dostala nové barvy

Voda ve fontáně koluje neustále. „Je to uzavřený okruh, doplňuje se jenom to, co se odpaří, takže nějaká ztráta vody tady samozřejmě je, s tou se počítá, ale jedná se o takové dva kubíky vody za měsíc,“ říká Jaroslav Menšík.

Gabriela Křížková dodává, kolik stojí údržba fontán, které jsou v centru města: „Ročně přibližně 100 tisíc korun u všech fontán dohromady. Máme vlastního technika, který je odborník na fontány.“

Pokud se vy nebo vaše děti budete ve fontánách koupat, pokuta vám nehrozí, ale je dobré se po příchodu domů osprchovat čistou vodu. U veřejných fontán totiž nemáte jistotu, zda se do fontány nevyčůral kolemjdoucí pes nebo zda do ní někdo něco nevylil.

Vloni v polovině září kolemjdoucí a zřejmě i operátora městského kamerového systému pobavil plavec, který jen v plavkách a čepici přeplaval tři nádrže tehdy nové fontány na třídě Míru:

autoři: pta , ba
Spustit audio