Fyziojóga je určena všem věkovým kategoriím a zvládne ji i začátečník. Věnujte jí pár minut denně

22. březen 2024

Chcete vyzkoušet jógu, ale bojíte se zranění? Fyziojóga posiluje svaly a zvyšuje flexibilitu, což může snížit riziko zranění a zlepšit celkový pohybový rozsah. Vede ke správnému držení těla a tvaruje postavu. Pravidelné cvičení jógy pomůže zvládat stres a navodí duševní pohodu. Meditační aspekty jógy zlepšují koncentraci a mentální stabilitu.

Naším hostem je lektorka jógy a sportu Gabriela Bašková. Všichni se chceme nějakým způsobem nastartovat. Někdo začíná chodit, jiný běhat, někdo se věnuje nějakému dalšímu sportu, ovšem je tady stále jóga. A když k ní někdo přivoní, tak u ní už zůstane.
Je to tak. Jóga má mnoho různých podob, pro někoho je třeba nedostupná, ale mně se právě líbí nový druh fyzioterapeutické jógy, protože je přístupný široké veřejnosti. Nejsou tam žádné složité jógové pozice, přirovnala bych ji k takovému rehabilitačnímu cvičení, které může pomoci každému, pokud nás v těle něco bolí.

Terapeut vám sestaví cvičební program, naučíte se 3 nebo 4 cviky, které vám udělají dobře přímo na váš konkrétní problém.
Gabriela Bašková, lektorka jógy a sportu

Pokud bych tedy chtěla trošičku zlepšit svůj zdravotní stav, tak fyziojóga je určena každému?
Je určena pro naprosto všechny věkové kategorie. Já například pracuji i s menšími dětmi, které se věnují aktivně nějakému sportu a potřebují kompenzaci, potřebují protahování a různé cviky, které jim napraví jednostrannost toho sportu. A pracuji i s lidmi, kteří mají sedavé zaměstnání, pracují u počítače, nebo řidiči, kteří dlouho sedí za volantem.

Čtěte také

Zkrátka lidé, kteří mají jakoukoliv jednostrannou zátěž při své práci v nějakém provozu a trápí je bolesti v těle. A tohle cvičení, pokud se rozhodnou a přijdou, odhodlají se, jim může pomoci. Někdy klienty ke mně pošlou i fyzioterapeuti, aby o sebe preventivně pečovali, aby nečekali na jednorázovou lékařskou pomoc, ale aby preventivně pro své tělo něco udělali.

Jsem vždy ráda, když třeba ke mně někdo přijde i jen na jednu lekci, protože vůbec netuší, co ho čeká, nebo má obavy, jestli cvičení zvládne, nebo má i další zdravotní problémy. Ta lekce je velmi jemná, klidová, zvládnou ji začátečníci, i lidé, kteří mají drobné zdravotní potíže. To cvičení se dá přizpůsobit.

Čtěte také

A pak se samozřejmě zajímám o to, jaké problémy lidi trápí. Ale pro většinu z nás to jsou hlavně zádové svaly, bolesti v různých částech těla, krční páteř, tlak mezi lopatkami, v bederní oblasti, spousta bolesti vychází z oblasti pánve a z hýžďových svalů. A k procvičení všeho používáme krásné a jednoduché pomůcky.

Fyziojóga pomůže, když naše svalové partie zatuhnou, jsou bolavé, necítíme se úplně komfortně. Někdy i z nadměrného stresu, nemusí to být nutně jen pracovní stres, ale i jakýkoliv emocionální stres. Máme starosti nebo v rodině nastanou nějaké nenadálé události způsobí, určité svaly se stáhnou. A tohle cvičení pomáhá i na psychiku.

Cvičitel nebo terapeut, podle toho, co vás trápí, sestaví cvičební program, naučíte se třeba 3 nebo 4 cviky, které vám udělají dobře přímo na váš konkrétní problém, na danou bolest v těle. A cvičíte si doma třeba každý den jen pět minut. Já jsem vždy ráda, když mi klient třeba po měsíci řekne, že cítí změnu, že je to super.

Lada Klokočníková a Gabriela Bašková ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Celý rozhovor Lady Klokočníkové s Gabrielou Baškovou o fyziojóze si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.