Dětská jóga, to je zábavná radost z pohybu. Využívá přirozenosti dětí a podporuje jejich sebedůvěru

12. únor 2022

Magazín o zdravém životním stylu. Poslouchejte Šarm:

  • 00:53 Rozhovor s modelkou Terezou Maxovou
  • 04:32 Světový den manželství a sexuolog Jan Zbytovský
  • 10:07 Profesorka Lenka Borská a co si představit pod pojmem zdraví
  • 14:43 Dětská jóga s lektorkou Gabrielou Baškovou
  • 18:38 Lucía Gibodová Hrušková o obočí a trendech v líčení
  • 22:10 Valentýn, svátek zamilovaných, pohledem Martina Procházky

Jóga pro děti s lektorkou Gabrielou Baškovou

Dětská jóga je velmi oblíbenou pohybovou aktivitou, která děti všestranně rozvíjí. Cvičit ji mohou rodiče s dětmi od 2 let, od 3,5 roku je již dítko schopné cvičit samostatně bez rodičů, podle lektora jógy. Dětská jóga vychází především z radosti z pohybu a je zábavná.

Čtěte také

Využívá dětské přirozenosti, rozvíjí kreativitu, hravost a podporuje sebedůvěru. Pomáhá ke zklidnění, koncentraci a zlepšuje soustředění. Při dětské józe se učí zacházet s vlastním tělem i s emocemi a také se zde učí interakce mezi vrstevníky, zvládnutí vlastních emocí, uvolnění napětí či hněvu.

Např. při pozici lva - děti si kleknou a posadí na paty, natáhnou paže a opřou se dlaněmi před koleny - imitují zvuky a řev lva, poté vypláznou jazyk a děti zkouší koulet očima, aniž by pohnuly jazykem.

Dětská jóga, to je zábavná radost z pohybu

Jóga pro děti není postavená na soutěživosti, naopak toleruje rozdíly mezi dětmi, které se postupně zlepšují ve zvládnutí protahovacích a balančních pozic.

Čtěte také

Pozice v dětské józe neboli ásány, se ukrývají do písniček, básniček a příběhů. Jednotlivé pozice nesou názvy zvířátek, věcí a také z oblasti přírody. Často se při ní využívají různé jógové pomůcky např. masážní malé míčky, jógové pásky, bloky či taburetky.

Nechybí také přírodní materiály např. kaštany či kamínky, které se například využívají k masáži chodidel nebo k nácviku jemné motoriky prstíků. Součástí cvičení je také relaxace a dechová cvičení např. nácvik bzučení včelky či syčení hada.

Čtěte také

Děti v rámci jógových lekcí mohou také malovat mandaly, cvičit podle obrázků, cvičit formou jógových příběhů či krátkých pohádek, která nesou určitá poselství. Pozice ve dvojici také nechybí, užije se při nich spousta legrace. Dětská jóga působí na tělo, duši i na dítě samotné a také na jeho okolí.

Z mé zkušenosti vím, že děti jógové pozice a cviky ukazují doma rodičům či prarodičům a společně si je pak zacvičí, masážní míčky si pak pořizují i na doma a masíruje se celá rodina. To je úžasný pocit, když vím, že jóga krásně spojuje všechny členy rodiny a vytváří se tak příjemná atmosféra a dobrá nálada.

To vše a ještě mnohem víc v magazínu o životním stylu Šarm v sobotu po 18 a neděli po 11 hodině. Na setkání s vámi se těší Lada Klokočníková.

Spustit audio

Související