Galerie výtvarného umění v Náchodě inventarizuje celou sbírku. Kontroluje a zapisuje čísla i názvy

13. leden 2022 08:10

Nejen obchody, ale i galerie sčítají po novém roce svůj majetek. V prodejně je něco takového snadno pochopitelné, proč se ale každoročně kontrolují i obrazy a další umělecká díla? Nahlédneme do zákulisí Galerie výtvarného umění v Náchodě.

Čtěte také

Toto období patří takzvané inventarizaci majetku. Galerie výtvarného umění v Náchodě v letošním roce navíc musí mimořádně zkontrolovat kompletní seznam všeho, co je v galerii uložené.

David Chaloupka v bílých rukavicích rozbaluje právě jeden velký papír za druhým. Kontroluje čísla na jeho zadní straně. A Martina Frydrychová ta čísla hledá v seznamu.

„Tuto práci musí dělat dva lidé. Jeden rozbaluje exponáty a umělecká díla, která jsou ve fondech galerie, a druhý odškrtává a hledá v inventárním seznamu jednotlivé položky,“ vysvětluje David Chaloupka.

Čtěte také

A předává Martině složky. Jak dlouho zabere, než v jednom takovém seznamu všechny položky projdou? „Revize fondu grafiky, která má přes tři tisíce položek, nám zabere zhruba dva pracovní dny. Většinou se inventarizace v kulturních institucích vypisují od začátku prosince a měly by doběhnout do konce roku. Ale vzhledem ke covidové situaci a nemocnosti u nás, tak jsme dostali výjimku a můžeme revize provést na začátku nového roku.

Kochají se při tom také někdy? „Na to opravdu není čas. Někdy se ale pokocháme, jen opravdu minimálně. Protože pokud máte před sebou nějaké tisíce položek, tak to chcete udělat co nejrychleji.

Čtěte také

Jde o revizi či inventuru? Liší se nějak tyto pojmy? „Správné slovo je inventarizace. Provádí se pravidelně. Ne tedy každý rok úplně celá, vždy vybereme nějaký úsek, určité procento sbírky, a letos je to právě grafika.

Co ostatní položky ve fondu. Galerie má po mnoha letech nového ředitele. „Je to tak, letošní rok je pro nás opravdu výjimečný. Protože se změnou ředitele nastala vlastně inventarizace celé sbírky. Celkem jde zhruba o šest tisíc položek z oborů grafika, malba, plastika, užité umění, fotografie, kresba a etnografie. ještě abych nezapomněla, v našich sbírkách se nachází také textil.

Inventarizace majetku Galerie výtvarného umění v Náchodě by měla být hotová do 20. ledna 2022. Pak se kurátoři opět začnou věnovat přípravám výstav.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související