Hejtman Netolický: Náš výsledek je dobrý, ale musíme zohlednit vítězné ANO. Nabízí se dvě varianty

21. září 2024 19:39

Dosud trojnásobný hejtman Pardubického kraje Martin Netolický (SOCDEM) má opět našlápnuto, aby usedl do vedení rady kraje. Jeho koalice 3PK – Pro prosperující kraj si oproti minulým volbám polepšila o téměř osm procentních bodů. Ještě větší zisk ale získalo opoziční ANO. „Stávající koalice má v tuto chvíli většinu. Nicméně je jasné, že musíme také zohlednit vítěze voleb,“ říká Netolický v rozhovoru pro server iROZHLAS.cz a Radiožurnál.

Oproti předchozím krajským volbám se zvýšil volební zisk vaší koalice zhruba o osm procentních bodů. I hnutí ANO, které nyní bylo v opozici, ale také vyrostlo, téměř na 30 procent. Jak hodnotíte tyto volby?
Náš výsledek považuji za velmi dobrý, protože se pohybuje v nějakém rozmezí, které jsme si vysnili. Samozřejmě ukazuje se, že vedle krajských témat z velké části rozhodovala i témata celostátního charakteru. Na druhou stranu myslím, že stávající koalice má v tuto chvíli většinu. Nicméně je jasné, že musíme také zohlednit vítěze voleb, který dostal 30 procent, takže to určitě nebudou jednoduchá jednání.

Už jste s někým o další spolupráci mluvil?
Základní schůzka je v 18 hodin. Vychází dominantně ze stávajících partnerů a poté budou pravděpodobně probíhat schůzky další. Z mého pohledu je všechno otevřené. Každopádně nabízí se nějaké dvě varianty, ale nechci o nich zatím hovořit.

Vypadá to, že byste to opět mohli složit se současnou koalicí. Přikláníte se k tomu více, nebo máte i otevřené možnosti vůči partnerství s ANO?
Nebudu předcházet jednáním, protože bych to nepovažoval za korektní. Zhodnotíme si situaci a řekneme si strategii, jak dál pokračovat.

Je jednou z podmínek vaší účasti na jedné z koalic to, že budete následující čtyři roky hejtmanem?
Fakt nebudu jakkoliv spekulovat, nebudu vytvářet jakékoliv dohady. V této chvíli vidíme výsledky voleb, my si to vyhodnotíme a podle toho dál budeme postupovat.

Jak tedy hodnotíte celostátní výsledky Sociální demokracie?
Zatím jsem neměl čas se podívat, jak to kde dopadlo. Takže to v tuto chvíli neumím komentovat.

5. října se koná sjezd strany, zvažujete kandidovat na předsedu?
Nejsem typ pro celostátní politiku z hlediska vedení jakéhokoliv politického subjektu, jsem regionální politik, takto to vnímám.

Budete obhajovat pozici místopředsedy?
Neumím vyhodnotit.

autor: Vít Kubant | zdroj: iROZHLAS.cz
Spustit audio

Související