Herec Alexandr Postler bude o prázdninách pozorovat veverky

4. červenec 2015

Od září do července neví, co je to volno. Chodí do práce i o víkendu a o svátcích. O večeru u televize si mohou nechat zdát. Horečka není pro jejich výkon překážkou.

O kom je řeč? O hercích. Právě jim začaly divadelní prázdniny. Jak tráví léto Alexandr Postler ze souboru Východočeského divadla Pardubice?

V pátek 3. července se pardubický ansámbl vydal do Rychnova nad Kněžnou, aby na divadelním festivalu Poláčkovo léto zahrál Královu řeč. Jejich pocity byly smíšené. „Byli jsme spíš smutní. Spadlo to z nás spíš až po představení, kdy nám o půlnoci začala dovolená," řekl Alexandr Postler v pořadu Máme hosty.

Do studia Českého rozhlasu Pardubice zavítal první volný den. Ráno když vstal, svítilo slunce. Jeho kočky se vyhřívaly na balkoně a on už plánoval večerní cestu. „Nechci vyrazit v tom horku. Věci sbalím do svého auta, které sotva jede a hurá do Jeseníků," plánuje cestu Alexandr Postler. Ale v hlavě má stále ještě divadlo. Nepatří k těm, kteří se umí hned přepnout do dovolenkového režimu. „Zbavím se toho až 31. července a 1. srpna už zas mám hrůzu, že to začne," směje se.

Do divadla o prázdninách nepůjdu

Učitelky, které mají také letní prázdniny, se většinou během svého volna záměrně vyhýbají dětem. A co herci? Brázdí jako diváci letní divadelní festivaly, nebo o prknech, která znamenají svět, nechtějí nic slyšet? „Asi bych do žádného divadla nešel. Ale abych byl upřímný, ten takový ten profesionální odpor k divadlu trvá pouze týden. Pak se to v těle uklidní," uvádí Alexander Postler.

Alexandr Postler v představení Králova řeč

Chalupa v Jeseníkách je jeho zamilované místo. Už se těší, že za pomocí souseda udělá novou kuchyň, ve které se bude hezky vařit. „Odpočívám u pozorování přírody. Není nic lepšího, než v pět hodin ráno pozorovat veverku, jak utíká s oříškem," těší se do Jeseníků. Se svou ženou Markétou plánují i výlety. Třeba do Polska, které mají nedaleko. „Nejezdíme tam jenom nakupovat. Za hranicí je to pěkné. Chystáme se letos do Krakova," říká Alexandr Postler.

Alexandr Postler začne zkoušet už v srpnu

Léto uběhne jako voda a prázdniny budou fuč. Herci se do Východočeského divadla Pardubice vrátí 25. srpna. Čeká je nastudování inscenace Hej, Mistře! v režii Michaela Taranta. Alexandr Postler ví, že tam má roli. Jen ještě netuší jakou. „Role ještě nejsou rozdělené. Na nástěnce před prázdninami visel jenom seznam herců. Pan režisér si dává čas, aby to měl co nejlépe obsazené typově," vysvětluje.

Můžeme o herectví říct, že je to práce jako každá jiná? Pardubičtí herci své práci s nadsázkou říkají „dobře placený koníček". A co by si Alexandr Postler v nové sezoně přál? Jeho touha se neváže k vysněné roli: „Přál bych si hodně zdraví a myslím to smrtelně vážně."

autor: PRO
Spustit audio