Hlinecká Eta myslí na zrakově postižené občany

20. květen 2005

Proto se zapojila do projektu, který si klade za cíl zpříjemnit takto handicapovaným lidem život. Mluvčí společnosti Zdeněk Vohradník vysvětlil, že právě proto upravili vybrané elektrospotřebiče tak, aby je mohli bez rizika používat i nevidomí a slabozrací.

"Před časem dostala naše společnost Eta Hlinsko nabídku podílet se projektu s trochu záhadným názvem Design do tmy. Zaujalo nás to, protože cílem projektu je usnadnit zrakově postiženým a nevidomým spoluobčanům používání předmětů denní potřeby. Naši specialisté vybrali čtyři nejpoužívanější spotřebiče, jako je vysavač, napařovací žehlička, ruční šlehač a varná konvice. Řešení spočívá v tom, že ovládácí části výrobků jsou označeny různými hmatovými výstupky, které usnadňují orientaci a obsluhu zrakové postiženým."

slepec, nevidomý
autor: ba
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.