Hlinsko zakáže nonstop provoz restaurací. Lidem vadí hluk a nepořádek

19. březen 2018 08:25

Nonstopy v Hlinsku budou muset zavřít. Aspoň na pár hodin denně. Ve městě začne platit vyhláška, podle které nebude možný nepřetržitý provoz restaurací. Radnice se tak postavila na stranu policie, která upozorňovala na to, že v okolí nonstopů musí často řešit problémy s výtržníky nebo příliš hlasitými hosty.

Restaurace můžou otevřít nejdřív o půl šesté ráno a zavřít nejpozději o půlnoci. To platí pro pondělí až čtvrtek. V pátek, v sobotu a v den, po kterém následuje svátek, bude provozní doba prodloužená do tří hodin v noci. Majitelé barů a restaurací tak budou muset dodržovat pauzu minimálně dvě a půl hodiny, nonstop provoz už možný nebude. Změna se dotkne celkem šesti hlineckých podniků, které budou muset provozní dobu upravit.

V textu vyhlášky je zdůvodnění, že se tak město snaží ochránit právo obyvatel na klid a odpočinek. Radnice se opírá o statistiky a upozornění městské i státní policie. A podle nich nonstopy patří k místům, kde musí policisté a strážníci řešit problémy velmi často. Jsou to hlavně stížnosti na hluk, porušování nočního klidu, ale třeba i vandalství.

02107038.jpeg

Na sociální síti lidé na nová pravidla reagují různě, někdo přísnější regulaci vítá, podle jiných je to příliš citelný zásah do podnikání. Pro vyhlášku hlasovala drtivá většina hlineckých zastupitelů a na jednání nevystoupil nikdo z majitelů podniků, kterých se změna týká.

Nové podmínky začnou platit už příští měsíc. Vyhláška má ale výjimky. Jedna z nich je silvestrovská noc, kdy podniky můžou fungovat nonstop. Další výjimka jsou hotely nebo penziony, které stanovenou provozní dobu dodržovat nemusí, to ale platí jen v případě, pokud se obsluha stará o ubytované hosty.

Spustit audio